Književna radionica za djevojčice knjigoljupke, pod nazivom “Njena priča”

24 okt
Rok prijave 30.10.2019

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena sa zadovoljstvom najavljuje boravak bosanskohercegovačke spisateljice Lane Bastašić pri rezidencijalnom programu Nona Residency.

Tokom jednomjesečnog boravka Lane Bastašić u Sarajevu biti će organizirana književna radionica za djevojčice knjigoljupke, pod nazivom “Njena priča” u nedjelju 3. novembra 2019.u 11h, u prostorijama udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, Augusta Brauna 14/3, Sarajevo

Na radionici ćemo se upoznati sa jakim ženskim likovima u književnosti, te razgovarati o važnosti „ženskih tema“, odnosno o pričanju priča iz ženske perspektive i o temama koje su usko vezane za žensko iskustvo. Učesnice radionice će same osmisliti svoju protagonistkinju – glavnu junakinju priče i naučiti kako da izbjegnu učestale klišee i pogreške u pisanju književnih likova. Pored toga, razgovaraćemo o temama koje se vežu za iskustvo polaznica radionice, diskriminacijom s kojom se one same susreću u školi, na internetu i u društvu, te na koji način bismo te teme mogle pretvoriti u priče.

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) do sada je objavila dvije zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za djecu, i jednu zbirku poezije. Njen prvi roman „Uhvati zeca“ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i nagradu Biljana Jovanović. Sarađujesa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve. Osnovala je Školu Bloom sa Boržom Bagunjom u Barseloni gdje uređuje književni časopis Carn de cap.

Nona Residency u Sarajevu je međunarodni rezidencijalni program Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva, za umjetnice, kustosice iistraživačice koje djeluju u širokom opsegu feminističkih praksi, a koji nudi nestruktuirane i fleksibilne uvjete za (ne)proizvodnju i razmjenu, potičući slobodan protok ideja, iskustava i metodologija rada. Nona Residency nastaje u spomen na Nonu – Nevenku Matković, partizanku, socijalistkinju i sutkinju čije se duboko vjerovanje u društveno i zajedničko dobro ogledalo i u njenoj kući, čija su vrata uvijek bila otvorena, a gosti i gošće uvijek dobrodošli. Nona Residency je pokrenut i djelomično podržan od Nonine najuže obitelji koja je se sjeća po gostoprimstvu te toploj atmosferi unutar njenog doma u Tepebašinoj ulici u Sarajevu. Rezidencijalni progam je do sada ugostio Adriane Disman, Sylvie Fortin, Bojanu Videkanić i Vlastu Delimar. U sklopu Nona Residency-a organizirano je i niz studijskih posjeta, performansa i predavanje, te je razvijena bliska suradnja sa organizacijama i institucijama u regiji i svijetu.

*Prijave možete slati do srijede 30.10.2019. godine na email [email protected]. Broj mjesta je ograničen.

(Visited 86 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević