JAVNI POZIV za prijavu posmatrača za monitoring izborne kampanje 2024.

21 maj
Rok prijave 07.06.2024

Udruženje za borbu protiv korupcije „Transparency International u Bosni i Hercegovini“ objavljuje: JAVNI POZIV za prijavu posmatrača za monitoring izborne kampanje 2024.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) provodi praćenje predizbornih aktivnosti, što uključuje monitoring potencijalnih zloupotreba javnih sredstava u izbornim kampanjama, aktivnosti političkih subjekata, javnih funkcionera, te praćenje troškova predizborne kampanje. Opis poslova posmatrača   S ciljem praćenja predizbornih aktivnosti TI BiH želi angažovati 50 terenskih posmatrača na period od tri mjeseca prije održavanja Lokalnih izbora 2024.

Posmatrači će vršiti praćenje institucija i obrazaca ponašanja političkih kandidata i zvaničnika prije i tokom izborne kampanje, sa ciljem da uoče i dokumentuju korišćenje javnih sredstava i pozicija na vlasti u svrhu izborne promocije, ali i ostale vidove zloupotreba i kršenja izbornog zakonodavstva.

Posmatrači će rad obavljati na terenu širom BiH i potom dostavljati informacije koordinatorima, u skladu sa prethodnim instrukcijama.

Posmatrači moraju da budu odgovorni, nepristrasni i profesionalni pojedinci, što podrazumijeva dostavljanje egzaktnih i pravovremenih informacija, kao i objektivnost u izvještavanju.

U obavljanju zadataka, od posmatrača se očekuje maksimalna posvećenost i koncetracija, kao i izražena želja za davanjem doprinosa u borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnih sredstava.

Posmatrači će prikupljanje podataka vršiti u skladu sa posebno izrađenom metodologijom za monitoring predizbornih aktivnosti, a ovo podrazumijeva dostavljanje, u unaprijed definisanom formatu i putem obezbijeđen obrazaca, informacija o: javnim događajima institucija i organizacija, aktivnostima nosilaca javnih funkcija/kandidata (nastupi na javnim događajima, posjete, organizovana okupljanja, sastanci), aktivnostima institucija usmjerenih na obezbjeđenje izborne podrške, predizbornim aktivnostima i skupovima političkih stranaka, predizbornim bilbordima i ostalim oblicima vanjskog oglašavanja, javnim radovima u predizbornom periodu.

Pomenute informacije će posmatrači, osim kroz terenski rad i posjete javnim događajima, prikupljati kroz praćenje medija, društvenih mreža, te najave aktivnosti.

Izabrani posmatrač/ica će biti zadužen/a za jednu ili više susjednih opština, zbog čega je potrebno da imaju mogućnost prevoza. Vremenski okvir monitoringa

Posmatrači će navedene aktivnosti vršiti u trajanju od tri mjeseca prije izbora. Izbori su zakazani za 6. oktobar 2024. Prije početka izvođenja aktivnosti, svi posmatrači će proći dvodnevnu obuku tokom mjeseca juna, u okviru koje će dobiti sve potrebne informacije o načinu vršenja monitoringa, te ciljevima istog. Nakon ove obuke će biti dogovorena dinamika, način izvještavanja, kao i komunikacija u radu.

Uslovi za prijavu

  • Lica koja se prijavljuju moraju da budu punoljetna,
  • Minimalno završena srednja škola u trajanju od 4 godine, uz poželjno više obrazovanje,
  • Da nisu aktivisti političkih partija, kandidati, niti angažovani u organima za sprovođenje izbora,
  • Da posjeduju vozačku dozvolu B kategorije i mobilnost u smislu mogućnosti pokrivanja teritorije za koju su zaduženi (prisustva događajima na različitim lokacijama),
  • Poznavanje izbornog procesa i načina funkcionisanja političkih subjekata
  • Prethodno iskustvo u posmatranju izbora ili drugih aktivnosti sa organizacijama civilnog društva je poželjno, ali ne i obavezno,

Svi posmatrači će za svoj rad i angažman dobijati mjesečnu naknadu i naknadu za prevoz.

Rok za prijavu posmatrača je 7. jun 2024. godine.

Način prijave   Zainteresovani pojedinci treba da dostave kompletno popunjen prijavni obrazac na sljedećem linku: https://forms.gle/VMkKMvjgbMpTGQMU9

Dodatne informacije možete dobiti putem email adrese: [email protected]   Izabrani kandidati biće obaviješteni o izboru, daljim koracima i obavezama najkasnije do 15. juna 2024. godine.   ž

TI BiH zadržava pravo da, prilikom izbora kandidata, da prednost onim kandidatima čije prethodno iskustvo više odgovara prirodi traženog posla.

(Visited 391 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments