Izložba ilustracija ”MAGIČNI SVIJET ILIRA”

26 nov

25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a(Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar SFRJ.

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Time je obnovljena njena državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

U povodu Dana državnosti BiH, u četvrtak, 24. novembra u 19 sati, u Galeriji Jelićeva, bit će otvorena izložba historijskih ilustracija „Magični svijet Ilira“, akademskog umjetnika Emira Durmiševića. Posjetitelji će moći pogledati tridesetak ilustracija koje govore o antičkoj historiji BiH i regiona. Ilustracije su dio projekta “Magični svijet Ilira”, autora profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji s Izdavačkom kućom “Mladinska knjiga”. Postavka će biti izložena 20 dana u Galeriji Jelićeva, a zainteresirani građani će je moći pogledati radnim  danima, u terminu od 9 do 17 sati.

(Visited 53 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments