Interaktivna izložba FAKELESS- BUILDING, IMMUNITY, TRUSTING FACTS

4 mar

Izložba za promicanje medijske pismenosti

U vrijeme kada neliberalne snage jačaju utjecaj u Evropi i medijski krajolik postaje sve ograničeniji, Goethe-Institut u jugoistočnoj Evropi zalaže se za promovisanje medijske pismenosti interaktivnom izložbom FAKELESS. Pod motom „Izgradite imunitet, vjerujte činjenicama“- FAKELESS prenosi osnovna znanja za svjesno međugeneracijsko korištenje vijesti i medija. Izložba će biti predstavljena u Goethe-Institutu u Sarajevu od 28. februara do 28. aprila 2024. godine. Na otvorenju 28. februara u 17 sati održat će se panel diskusija sa medijskim stručnjacima/stučnjakinjama: Prof. dr. Lejla Turčilo sa odsjeka za Komunikologija/Žurnalistiku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i Rašid Krupalija, član uredničkog odbora portala za provjeru činjenica Raskrinkavanje. Oni će raspravljat  uzrocima i posljedicama “lažnih vijesti” kao i mogućnostima promocije medijske pismenosti – širom svijeta i posebno u Bosni i Hercegovini. Moderaciju preuzima novinarka i režiserka dokumentarnih filmova Hana Sokolović.

Digitalna preobrazba dovodi do promjena u konzumaciji I produkciji medija. Dakle, moramo promijeniti i način na koji razmišljamo o informacijama. Digitalni suverenitet i medijska pismenost ključna su za održavanje demokratije, pluralizma i različitosti.
Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti (fake news)? Kako provjeriti jesu li informacije istinite (fact check)? Kako razgovarati s ljudima koji vjeruju u teorije zavjere?
Koliko često ste podijelili link a da ga prije toga niste otvorili? Svaki neoprezni klik smanjuje vaš imunitet na dezinformacije.

FAKELESS vam pomaže pronaći odgovore na ova i druga pitanja kako biste se zaštitili do dezinformacija i razvili vještine u radu sa medijima.

Na izložbi možete saznati koliko se dobro snalazite u svijetu informacija i testirati svoje medijske vještine uz online i društvene igre.

POSJETA IZLOŽBI

KADA: u periodu od 04.03. do 28.04.
svake srijede u terminu: 09:30 – 11:00
svakog petka u terminima: 09:30 – 11:00, 11:30 – 13:00, 13:30 – 15:00*19.04. nije moguće rezervisati termin zbog cjelodnevne manifestacije

KOLIKO DUGO: 60 – 90 minuta
GDJE: Goethe-Institut Bosna i Hercegovina, Džidžikovac 5
KO: učenici*ce starosne dobi 14+

Školske grupe mogu se prijaviti za posjetu izložbi putem sljedeće adrese: [email protected]

(Visited 35 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments