Studentski kongres „HRANA-ISHRANA-ZDRAVLJE” organizuje se već tradicionalno četvrti put na Univerzitetu u Sarajevu, s ciljem promovisanja univerzalnih vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u proizvodnji hrane, njenom higijenskom statusu i kvalitetu, različitim načinima ishrane, kao i mogućim zdravstvenim implikacijama na čovjeka što će biti od izuzetne važnosti u rješavanju značajnijih pitanja u ovoj životnoj oblasti. Ovakav pristup u sagledavanju ovog kompleksnog pitanja, kroz multidisciplinarnost, predstavlja i savremeni trend „evropske nacije„ u iznalaženju najracionalnijih odgovora na mnoga pitanja gotovo u svim sferama društvenog života i djelovanja.
U organizaciji Kongresa uzet će učešće studenti grupacije medicinskih, prirodno- matematičkih, biotehničkih i humanističkih nauka. Koordinacioni i Organizacioni odbor su definisali teme koje će biti predmet istraživanja i pisanja studentskih radova, a odnose se na slijedeće oblasti:
- Primarna proizvodnja i prerada hrane;
- Toksikologija i sigurnost hrane;
- Savremena dijagnostika i analitika hrane;
- Ishrana tokom životnog ciklusa;
- Dijetoterapija;
Kongres će se održati 21.- 23. novembra 2019. godine (21. novembar- svečano otvaranje-koktel; 22. i 23. novembar- prezentacije radova prema sekcijama). U radu Kongresa pored studenata Univerziteta u Sarajevu očekuje se učešće i studenata drugih BiH univerziteta kao i studenata sa univerziteta iz susjednih zemalja.
Prijave traju do 31.10.2019. godine.
Aktivno i pasivno učešće na kongresu je besplatno.
Prijave se mogu vršiti na web stranici kongresa: www.hranaishranazdravlje.ba.