IRB RS raspisala poziv za dodjelu grantova projektima održivog razvoja

24 okt
Rok prijave 30.11.2022

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske raspisala je juče, 18. oktobra, javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu grantova iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Projektne prijedloge mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća ili javne ustanove čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

Projektni prijedlozi moraju biti identifikovani kao lokalni razvojni prioriteti, a njihova realizacija predviđena je strategijom razvoja, odnosno strateškim dokumentima jedinice lokalne samouprave.

U skladu sa važećim strateškim dokumentima Republike Srpske treba da doprinose dostizanju globalnih ciljeva održivog razvoja i da se odnose na jednu od sljedećih oblasti: poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u jedinicama lokalne samouprave ili povećanje obima, produktivnosti i konkurentnosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 30. novembar u 15 časova.

Detalji Јavnog poziva objavljeni su OVDJE.

Od 2014. godine kroz sedam godišnjih ciklusa finansiranja realizovana su 64 projekta u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

Njihova ukupna vrijednost je 8,1 mil KM, od čega je 5,1 mil KM obezbijeđeno putem Finansijskog mehanizma, saopšteno je iz IRB Srpske.

Preostali iznos osigurali su korisnici kroz sufinansiranje projektnih aktivnosti. Sredstva za realizaciju ovogodišnjeg ciklusa finansiranja obezbijedila je Vlada Republike Srpske, putem Ministarstva finansija.

Finansijski mehanizam uspostavljen je u martu 2014. godine, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Cilj Finansijskog mehanizma je poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga i stimulisanje ruralnog razvoja lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Finansijski mehanizam je prvi javni instrument za pružanje podrške sprovođenju lokalnih razvojnih projekata koji u značajnoj mjeri slijedi principe i pravila grant-šema koja se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

Sve aktivnosti u vezi sa operativnim upravljanjem Finansijskim mehanizmom sprovodi Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Odluku o finansiranju donosi Projektni odbor kojeg čine predstavnici partnerskih institucija Mehanizma, a potvrđuje je Vlada Republike Srpske.

ba.ekapija.com

(Visited 113 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments