Informacija o sedmici mentalnog zdravlja (11.10.2021.-14.10.2021.)

7 okt

 

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na obiljEžavanje Sedmice mentalnog zdravlja koji će se odvijati od 11.10 do 14.10.2021.godine u organizaciji Udruženja za zaštitu mentalnog zdravlja „Menssana“.

Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja „Menssana“ osnovano je 2012.godine i okuplja korisnike usluga i profesionalce u mentalnom zdravlju. Kao Udruženje povezani smo sa centrima za  mentalno zdravlje i ideje za projekte crpimo iz relevantnih potreba korisnika usluga u mentalnom zdravlju.

Mentalno zdravlje jedno je od važnih područja javnog zdravlja. Osobe sa psihičkim smetnjama  su često „etiketirane“ i krše se njihova osnovna prava na dostojanstvo i human pristup njima i njihovim bolestima. Za zaštitu mentalnog zdravlja važno je osigurati mehanizme koji štite mentalno zdravlje ljudi, koji povećavaju mentalnu stabilnost i emocionalnu ravnotežu većine stanovnika. Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) od 1992.godine 10. oktobra obilježava svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj način želi se potaknuti i naglasiti važnost ulaganja u sistem podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost unapredjenja mentalnog zdravlja. Ove godine tema dana mentalnog zdravlja je „Jednakost u nejednakom svijetu“.

Udruženje Menssana svake godine organizuje dan ili sedmicu obilježavanja dana mentalnog zdravlja, te ni ova godina nije izuzetak.

U prilogu Vam dostavljamo program sedmice od 11.10. do 14.10.2021. godine, te stoga pozivamo građane i kolege iz NVO sektora da uzmu učešće ovim dogadjajima i promociji mentalnog zdravlja u zajednici –a to su:

  • Dani otvorenih vrata Dnevno rekreativnog centra Menssana koji će se održati 12.10.2021, na adresi Udruženja Gajev trg 4, Sarajevo,
  • Premijera predstave „Šifra“ 14.10. sa početkom u 18h. Predstavu su, na osnovu svojih iskustava, radili korisniciUdruženja Menssana i profesionalni glumci, a tematizira mentalno zdravlje i život sa dijagnozom.

Napominjemo da su navedene aktivnosti podržane od strane JU DZKS, Općina Stari Grad, IPD, Caritas Societes 2.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments