HMC stipendije za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini

15 nov
Rok prijave 15.12.2019

Djevojke i mladići, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16 a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u njihovim zemljama organiziraju akreditovane agencije i razgovora na engleskom jeziku u glavnim gradovima njihovih zemalja, koje će s njima obaviti članovi HMC projekta.

Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Pored ove formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća.

Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne troškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti. Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje, a stipendija je dvogodišnja.

Članovi HMC projekta su uglavnom nekadašnji ili sadašnji direktori srednjih škola, u bliskim vezama sa školama uključenim u program. Škole uključene u program su internatskog tipa, tako da stipendisti postaju puni članovi obrazovne zajednice, a njihovi nastavnici odgovorni za njihov napredak i dobrobit. Svaka škola ima kontakt osobu za veze sa HMC projektom, a posebno sa HMC Koordinatorom za učenička pitanja, kako bi se stipendistima na odgovarajući način ograniziralo slobodno vrijeme na proljetnom i jesenskom raspustu i druga dešavanja.

Prijave za stipendije, koje pored aplikacijskog obrasca, fotografije, eseja na engleskom jeziku i izjave roditelja, se šalju preko nacionalnih koordinatora od 1. oktobra 2019. do 15. decembra 2019. godine.

Pune stipendije će se dodijeliti učenicima čiji su roditelji zajedno imali prihod od 30.000 funti ili manje u godini koja prethodi godini za koju se prijavljuje. Važno je napomenuti da oni učenici čiji su roditelji imali prihod iznad ovog iznosa se mogu prijaviti putem iste procedure za Reduced Fee Scholarship.

Ova dvogodišnja puna stipendija ima ukupan budžet od 30.000 do 40.000 funti.

Prihvatanje stipendije je obaveza!

Nakon što vam bude ponuđena stipendija, i nakon što je prihvatite, potrebno je da izabrani stipendisti uplate administrativnu naknadu školama. Za školsku 2019/2020. godinu, ta će naknada iznositi £700 za državljane zemalja koje nisu članice Evropske unije. Naknada za državljane zemalja članica EU je viša, a ta razlika u iznosu ima za cilj da ublaži finansijski efekat troškova izdavanja učeničke vize, ali i participacije za zdravstveno osiguranje koja je nedavno uvedena.

Po dolasku u Veliku Britaniju stipendisti će dobiti dodatni iznos od £300 od HMC Projekta. Ovaj iznos se plaća direktno školama i predviđeno je da učenicima omogući da iskoriste priliku za putovanje ili upoznavanje kulture za vrijeme boravka u Velikoj Britaniji. U izuzetnim slučajevima i uz dodatno detaljno obrazloženje finansijskih poteškoća, HMC može umanjiti iznos administrativne naknade i/ili uvećati dodatni iznos.

Za aplikacije iz Bosne i Hercegovinem pogledajte oficijenu web stranicu www.udruzenjeplus.ba, ili obratite se na e-mail adresu [email protected].

(Visited 299 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments