Foto natječaj “Mediteran”/Photo contest “Mediterranean”

25 avg

Pozivamo Vas da se sa svojim radovima prijavite na natječaj i ponudite vlastitu interpretaciju i doživljaj Mediterana i njegovih stanovnika te svojim fotografijama ispričate priču o njegovoj povijesnoj, geografskoj i kulturnoj slojevitosti

Fotoklub Split i ove godine u studenom organizira dvotjedni festival fotografije, “Split Format”, u okviru kojeg raspisuje međunarodni foto natječaj. Tematski okvir natječaja jest “Mediteran”, onakav kakav ga svojim očima vide i objektivima bilježe fotografi amateri, umjetnički fotografi ili fotoreporteri.

Mediteran posjeduje širinu i dubinu, prostor je to kojemu se često tepa “kolijevka civilizacije”, na Mediteranu su pisane prve utopije i rađala se demokracija, kultura Mediterana mozaik je sastavljen od bezbroj sitnih kamenčića sa svih krajeva svijeta. Od Ilijade i Odiseje do Biblije, Mediteran je domovina umjetničkih djela koja danas čine kanone naše civilizacije. Mediteran je i lice i naličje Europe. U svojoj ljepoti i slavnoj prošlosti ponos, u svojoj burnoj sadašnjosti nesigurnost i strepnja. Distinkcija ide dalje: Mediteran kao europski jug i Mediteran kao afrički sjever bitno se razlikuju. More je u neraskidive konce zaplelo različite nacionalnosti, konfesionalnosti i kulture te ih ujedinilo u različitosti.

Mediteran je možda najpreciznije opisan riječima velikog Predraga Matvejevića koji je u svom epohalnom djelu zabilježio: “Granice Mediterana nisu samo geografske. Nisu ucrtane ni u prostoru ni u vremenu. Nisu ni povijesne, ni državne, niti nacionalne: krug kredom stalno se opisuje i briše, širi ili sužava. Ovuda su prolazili i isprepletali se putovi ulja i vina, žita i začina, svile i jantara, znanja i znanosti. (…) Mediteran je isti i različit na početku i na kraju.”

Pozivamo Vas da se sa svojim radovima prijavite na natječaj i ponudite vlastitu interpretaciju i doživljaj Mediterana i njegovih stanovnika te svojim fotografijama ispričate priču o njegovoj povijesnoj, geografskoj i kulturnoj slojevitosti.

Ana Žanko, mag. educ. hist. art.

Fotografski natječaj “MEDITERAN” je javan i otvoren za sve profesionalne fotografe i ljubitelje fotografije. Natječaj nije teritorijalno ograničen te mu mogu pristupiti svi autori stariji od 18 godina. Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja, radaove ćemo zaprimati u rujnu 2019.

Svaki autor/autorica može poslati neograničen broj prijava, a svaka serija fotografija na navedenu temu mora sadržavati između 15 – 20 fotografija. Kotizacija za sudjelovanje na natječaju iznosi 25 eura i plaća se za svaku prijavljenu seriju.

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici, no nije dopušteno stavljanje potpisa autora na fotografije.

Žiri će dodijeliti:

  • jednu prvu u novčanoj vrijednosti 400 eura
  • jednu drugu nagradu u novčanoj vrijednosti 300 eura
  • jednu treću nagradu u novčanoj vrijednosti 200 eura

Za pobjednike festivala bit će osigurana izložba kojom će se otvorit Split Format 2019.

Split Format održava se uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Split, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Lovrinac d.o.o.

Sve informacije vezane uz natječaj i festival možete pronaći linku. 

Službenim društveni kanali Facebook  i Instagramu.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević