Erasmus+ ZOOM Week

11 okt

Kako bi obilježili Erasmus dane (od 15. do 17. oktobra 2020. godine – https://www.erasmusdays.eu/) Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu organizuje „Erasmus + ZOOM sedmicu“.

Svake godine u oktobru, naša Služba je organizovala Međunarodnu sedmicu obuke osoblja i Sajam stipendija, gdje bismo okupili međunarodno osoblje sa partnerskih institucija i lokalne studente i članove osoblja radi druženja, aktivnog učešća u komunikaciji, istraživanju i razmjeni informacija o potencijalnim mobilnostima i saradnja. S obzirom na to da nismo u mogućnosti fizički ugostiti drage prijatelje iz partnerskih institucija širom Evrope, odlučili smo iskoristiti prednosti moderne tehnologije i organizirati Erasmus + ZOOM sastanke između naših studenata i osoblja i međunarodnih partnera za koje je naš ured objavio poziv za mobilnost u ljetnom semestru 2020/2021. godine (www.international.unsa.ba).

Glavna ideja organizovanje ZOOM sastanka na kojem bismo pozvali evropske partnere da predstave svoju instituciju i ponudu studija te se uključe u komunikaciju i sesiju pitanja i odgovora putem „posebnih grupnih soba“ u ZOOM-u, dok će studenti i zaposlenici UNSA-e moći ući u sobe i postavljajti pitanja. Planirani dnevni red je imati pet univerziteta dnevno u periodu od 12. do 16. oktobra 2020. godine za sesije koji će trajati najviše 2 sata, svakog dana, od 12:00 do 14:00 (CET).

Univerzitet u Sarajevu trenutno je preko 20 poziva za mobilnost u ljetnom semestru (s očekivanjem da ćemo otvoriti više), uz NAPOMENU da će se sve mobilnosti implementirati SAMO ako se osiguraju zdravstveni i sigurni uslovi, kao i ukidanje zabrana putovanja zbog trenutne pandemije COVID19 u svijetu.

 

O Erasmus days

Dani Erasmusa (Erasmus Days), su prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Evropske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Ove se godine održavaju od 15. do 17. oktobra 2020. godine. Međunarodni učesnici iz područja odgoja i općeg obrazovanja, visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta već tri godine obilježavaju Dane Erasmusa i informiraju korisnike, sudionike, ustanove, organizacije, udruge, mreže i inicijative, ali i širu javnosti o rezultatima mnogobrojnih projekata primjera dobre prakse, o mogućnostima za uključivanje i nude nadahnuće za sudjelovanje u programu Erasmus+.

Dani Erasmusa prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. U 2018. tokom dva dana trajanja ukupno je održano čak 1435 događaja u 39 evropskih zemalja. U 2019. godini manifestacija je trajala tri dana i okupila učesnike na čak 3995 događaja u 53 zemlje.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments