Elrha raspisuje Poziv za istraživačke prijedloge za podršku COVID-19 u humanitarnim sredinama

25 apr
Rok prijave 04.05.2020

Rok za prijavu: 4. maj/svibanj 2020. godine

Cilj poziva je da finansira javno-zdravstvena istraživanja koja će proizvesti snažne nalaze koji će doprinijeti efikasnosti trenutnog humanitarnog odgovora i povećati bazu dokaza za buduće reakcije na slične epidemije zaraznih bolesti.

Ovaj se poziv usredotočuje na identificirane prioritete povezane sa trenutnim izbijanjem COVID-19 u humanitarnim sredinama u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom (LMIC). Prijedlozi će biti prihvatljivi za istraživanje koje ciljaju:

  • Izbjeglice ili interno raseljena lica u kampovima ili urbanim humanitarnim sredinama ili osobe pogođene sukobom u humanitarnim sredinama u LMIC-ovima.
  • Zdravstveni sistemi i zdravstveni radnici koji podržavaju reakciju COVID-19 u humanitarnim okruženjima LMIC-a.

Opseg poziva obuhvata istraživanja koja će ojačati bazu dokaza o tome kako poboljšati ishode javnog zdravlja direktnim informiranjem o odgovoru na trenutnu epidemiju COVID-19.

Teme

Prijedlozi koji se bave bilo kojom od sljedećih tema bit će prihvatljivi:

  • Inovativna rješenja,
  • Podrška postojećem pružanju zdravstvene zaštite,
  • Predviđanje izbijanja,
  • Istraživanja društvenih znanosti, i
  • Koordinacija i dijeljenje.

Vremenski okvir

Elrha želi finansirati brza istraživanja koja će direktno informirati o odgovoru na trenutnu epidemiju COVID-19. Istraživački timovi morat će biti u mogućnosti pokrenuti istraživačke aktivnosti što je prije moguće, tako da nalazi informišu o trenutnom odgovoru.

Kriteriji podobnosti

  • Kandidati mogu biti osnovani u bilo kojoj zemlji svijeta i moraju se prijaviti kao dio osnovane organizacije.
  • Istraživački tim treba sadržavati akademske i humanitarne partnere, prema potrebi. Kandidati moraju biti u mogućnosti pokazati da su njihova predložena istraživanja relevantna, izvediva i etička. Kandidati moraju biti spremni prihvatiti Elrha sporazum o grantu bez pregovora kako bi se omogućilo brzo ugovaranje.

Aplikacije moraju demonstrirati uključivanje odgovarajućih istraživačkih partnera kako bi se osigurala izvedivost provođenja istraživanja i osigurala brza upotreba nalaza za informiranje odgovora. Studijski timovi moraju uključivati ekspertizu istraživanja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih i rigoroznih rezultata istraživanja: snažno se potiče uključivanje u tim akademskog tima iz istraživačke institucije (nacionalne i/ili međunarodne). Aplikacije koje predlažu da se primarno prikupljanje podataka u okviru humanitarnog okruženja u LMIC-u moraju pokazati da je lokalno humanitarno operativno partnerstvo osiguralo relevantnost istraživačkog pitanja i pristup lokaciji studija.

Više informacija: https://www.elrha.org/funding-opportunity/research-to-support-covid-19-response-in-humanitarian-settings/

(Visited 97 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments