Digitalno čišćenje

5 feb

Pojam digitalizacija često čujemo svuda oko nas i ona obično sa sobom nosi pozitivno značenje – olakšava nam kupovinu, pristup javnim dokumentima, obavljanje birokratskih procedura i mnoga druga pojednostavljivanja nekada ranije dugih i zamornih procesa, ali šta digitalizacija znači za prirodu?

😱Naime, za čuvanje svih ovih podataka internet se oslanja na fizičke servere, centre podataka ili još popularno farme servera koje služe za čuvanje podataka.

😟Fundamentalni koncepti iz fizike nas uče da je za svaku radnju potrebna energija, pa tako ni čuvanje digitalnih podataka neće biti izuzetak. Svake godine internet i prateći sistemi proizvode više od 900 miliona tona CO2 koji je jedan od najodgovornijih gasova za globalno zagrijavanje.

😏Šta mi možemo učiniti?

😍Svaki obrisani email, razgovor na nekoj od platformi za razmjenu poruka i poziva (npr. Viber ili WhatsApp), sve one fotografije koje imamo na Google Photos ili sličnom cloudu – doprinijet će da naša planeta lakše diše! Odgovornim korištenjem interneta, te velike olakšice koju su nam ljudski razvoj i napredak donijeli, mi čuvamo i svoj jedini dom – planetu Zemlju.

❤️Podijelite rezultate svog digitalnog čišćenja unosom podataka u formu na sljedećem linku https://letsdoit.ba/digitalno-ciscenje-pridruzite-nam-se/

 

Facebook

(Visited 62 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments