Deveti regionalni festival Blart

2 sep

Deveti regionalni festival Blart će se održati od 3. do 6. septembra

Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista “Geto” organizuje deveti regionalni festival Blart koji počinje u četvrtak 3. septembra, a završava u subotu 6. septembra. Ovogodišnji festival će se zbog pandemije realizovati u izmjenjenom i skraćenom izdanju ispred Društveno Kulturnog Centra “Incel”.

Izvor: Saopštenje

Festival otvara umjetnik Armin Ćosić performansom “Zone in Danger” putem kojeg propituje simbiozu virtuelnog i realnog svijeta u kojima je opasnost prisutna. Rad tematizira empatiju, zlo, ekstremizam i ignorantski odnos društva koji ne kritizira postojanje opasnosti u virtuelnom i realnom svijetu. Nakon performansa posjetitelji mogu pogledati Arminovu izložbu “Nisi ti za Bosne” koja obuhvata studentske i samostalne projekte. Program počinje u 18 časova.

Poetsko donatorsko veče na kojoj poeziju čitaju Selma Selman, Radmila Petrović i Vladana Perlić održaće se u petak. Donatorsko veče za cilj ima skupljanje knjiga za alternativnu biblioteku u romskom naselju Ružica (Bihać), koja će služiti stipendisticama Selmine kampanje “Marš u školu”. Uslov dolaska na poetsko veče je knjige ili pribor za školu. Početak donatorske večeri je u 19:30 časova, a moderatorka je novinarka Vanja Šunjić.

Trećeg dana festivala održaće se kreativna radionica “Magične biljke oko nas” na kojoj će polaznici proći proces dobijanja boje iz svježih i osušenih biljaka. Radionicu vodi diplomirana grafička dizajnerica Nina Stanarević i broj učesnika je ograničen. Kreativna radionica počinje u 16:00 časova.

U večernjem terminu od 20:30 časova posjetitelji mogu pogledati film “Kostakurta – Bajka o Satankrajini” reditelja Saše Karanovića. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i na Kustendorfu gdje je i dobio specijalnu nagradu.

Deveti festival Blart završava muzičkim koncertom kantautora Igora Božinovića i DJ setom Marie Cherie. Muzički program kao i sve ostale aktivnosti održaće se ispred prostora Društveno Kulturnog Centra “Incel”. Broj posjetitelja je ograničen i svoj dolazak je potrebno najaviti organizatoru. Za sve koji ne uspiju da posjete festival biće omogućeno praćenje poetske večeri i muzičkog programa na internet radiju BR.

Partner festivala je izdavačka kuća PPM Enklava iz Srbije koja je fokusirana na mlađe autore. Posjetitelji će moći da se upoznaju sa njihovim radom i izdanjima tokom festivala. Podrška festivalu i ove godine su Mašinska obrada “Magrel” i Impuls portal.

(Visited 46 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments