Centar za nenasilnu akciju (CNA) poziva da se prijavite na “Osnovni Trening iz izgradnje mira”

19 avg
Rok prijave 23.09.2019

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd

Poziva Vas da se prijavite za

Osnovni Trening iz izgradnje mira

18.10. – 28.10. 2019. Ulcinj, Crna Gora

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, došli ste do momenta kada se pred vama otvaraju brojna pitanja: kakav smo to “mir” kreirali/e? Kakvom miru težimo? Da li su nam isti strahovi i kako se nositi sa sveprisutnim nasiljem u društvu? Zanima vas kako žive ljudi u susjednim zemljama i željeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi, spremni ste na sopstvena propitivanja i slušanja drugih, pozivamo vas da se prijavite na CNA trening iz izgradnje mira.

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

  • Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama
  • Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama
  • Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava
  • Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i mijenjanju svog društva nabolje

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već skoro 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju povjerenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rješavanje.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Rad na CNA treningu ne znači sjedenje i slušanje dugih predavanja. To nije ni prilika za pasivno primanje znanja i sticanje vještina, niti skup namjenjen uljepšavanju životopisa učesnika/ca. CNA trening nije ni mjesto za dobijanje čarobnih recepata niti učenje modela koje samo treba primjeniti.

Trening je mjesto i prostor za razmjenu, refleksiju i samorefleksiju, kritičko propitivanje, vrijednosna i idejna neslaganja, vježbanje dijaloga sa neistomišljenicima. To je prilika za rad na sebi čija je svrha da doprinese promjeni na društvenom nivou.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahtjeva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podjeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 5 osoba zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu, zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumjevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge spolova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke druge.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vježbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski.

Centar za nenasilnu akciju organizuje Osnovne treninge iz izgradnje mira od 1997. godine. Ovaj trening će biti 43. po redu.

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molimo vas da popunite ONLINE UPITNIK najkasnije do 23. septembra/rujna 2019. godine.

Ukoliko u roku od dva dana ne dobijete e-mail sa potvrdom da je vaša prijava primljena, molimo vas da nam je proslijedite ponovo ili nas kontaktirate na [email protected].

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavijestiti ćemo vas do 04. oktobra/listopada 2019.

Molimo  vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Dodatne logističke informacije proslijedit ćemo vam nakon odabira prijava.

Više informacija ovdje.

(Visited 209 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević