Datamonkey, Dataquest i DataCamp: Programiranje i analizu podataka nikada nije bilo lakše naučiti

2 maj

Datamonkey – Learn to analyse data

Data Monkey: Interaktivno učenje analize podataka

Naučite kako da odradite analizu podataka za SQL i Excel interaktivno sa konkretnim primjerima i u pravom radnom okruženju. Na ovoj platform možete naći mnoštvo kurseva za učenje i napredovanje.

Neke od karateristika ovih kurseva:

 • Učite sa razumjevanjem. Autentično radno okruženje. Nema dosadnih predavanja.
 • Jasna objašnjenja. Sav materijal objašnjava se jednostavnim i dostupnim jezikom.  Ne morate imati diploma iz  statistike da biste započeli sa predavanjima.
 • Studije slučaja. Najbolji način da naučite nešto novo je to. Svi kursevi sadrže studije slučaja, koje će vam omogućiti da uronite u temu koju ste proučavali.

Nekoliko je razloga zašto biste trebali naučiti analizu podataka:

Data Analyst – zanimljiv i uzbudljiv posao. Predviđanja trendova, analiza slabosti kompanije, puna uključenost u poslovne procese.

Kao analitičar, uvijek ćete se baviti poslom koji zahtijeva potpuni intelektualni angažman. Nikada vam neće biti dosadno.

Najmanje 30% + na plaću. Nije tajna da vam znanje Analiza podataka može pomoći u unapređenju. Iako nam rad može biti ugodan, od njega i dalje želimo zaraditi ozbiljan novac. Analitičar – jedna od najplaćenijih profesija.

Više o platformi, ovdje.

Learn Data Science Online and Build Data Skills with Dataquest

Data Quest : Učite kodirajući

Pridružite se hiljadama učenika iz svijeta  i naučite vještine iz područja podataka I kodiranja kao što su Python, R, SQL, Git i još mnoge druge.

 1. U interaktivnim lekcijama naučit ćete novi koncept, napisati kôd da ga primijenite i dobiti povratne informacije na istom zaslonu.
 2. U projektima upotrijebit ćete koncepte koje ste upravo naučili da odgovarate na pitanja iz stvarnog skupa podataka.
 3. U uobičajenoj sesiji Dataquest nećete proći više od pet minuta bez pisanja koda!

Ono što je odlično za ovu platform jeste da vam ne treba nikava instalacija programa za učenje, sve radite u browser. Postoje uvodni kursvei gdje sve krećete iz početka. Ne postoje rokovi, tako da učenje možete uskladiti sa svojim obavezama. Također, nema video zapisa, već sve učite kodirajući, upravo vi.

Također na platform postoji i Student Community odnosno mreža obučenih moderatora, autora sadržaja i drugih studenata koji su vam spremni pomoći da naučite kodirati. Ova zajednica je vaš izvor resursa ako se zaglavite u misiji, naiđete na problem sa platformom, trebate savjet ili želite povratne informacije o projektu.

Možete se registrovati potpuno besplatno!

Više o platformi, ovdje.

Becoming a better Data Scientist - Richie Wong

Data camp: Data science online

Vještine koje ljudi i kompanije trebaju za uspjeh mijenjaju se. Bez obzira na to gdje se nalazite u karijeri ili na kojem području radite, morat ćete razumjeti jezik podataka. DataCamp je platform koja vam upravo pruža tu mogućnost.

Učite bilo gdje, bilo kada.

DataCamp lekcije su veoma kratke tako da možete učiti na način koji odgovara vašem rasporedu na bilo kojem uređaju.

Najbolje učite kada brzo primjenite ono što naučite. Zbog toga je ova platform razvila kurseve koji kombinuju kratke stručne video zapise sa neposrednim vježbama. Te ima izgrađen način rada s trenutačnim i personaliziranim povratnim informacijama o svakoj vježbi. DataCamp je radi lakšeg razumjevanja razvio i projekte zasnovane na stvarnim problemima.

 1. Učite
  Sticanje novih vještina. Izaberite između preko 100 kurseva R, Python, SQL, Git, Shell, ..
 2. Vježbajte
  Uvježbajte svoje novo naučene vještine. Vježbice su kratke i zabavne.
 3. Stvarajte
  Primijenite svoje vještine iz područja znanosti o podacima na probleme iz stvarnog svijeta.

Također imate mogućnost dobijanja certifikata nakon završenog  određenog kursa.

Više o platformi, ovdje.

(Visited 190 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments