Dani Slovenske mitologije i mitoloških bića

10 nov

„Po nekim spomenima iz najstarijih vremena Sloveni su važili za pjesnički narod“

Naša Domestika zajednica vodi vas na magijsko putovanje kroz dva interesantna predavanja koja će govoriti o slovenskoj mitologiji, pojmu, običajima, zemljoradnji, prirodi, vjerovanjima, životu, legendama i pričama Starih Slovena. Kroz ovo putovanje će nas voditi pripovjedač Toni Petković, koji će svoja saznanja i istraživanja tokom svih svojih istraživačkih godina nesebično podijeliti sa nama. Predavanja će se organizovati u dva dana, u Domu omladine i na našem Domestica imanju u Krnetama u Laktašima.

RASPORED ODRŽAVANJA PREDAVANJA:

  • Petak, 12. novembar 2021. godine, Banja Luka, Dom omladine od 19.00h
  • Subota, 13. novembra 2021. godine, Domestica imanje, selo Krnete, Aleksandrovac, Laktaši od 11.00h. Uz ovo predavanje organizovaće se i šetnja Domestica imanjem i Farm Party na kome će biti obezbjeđen prikladan obrok za sve posjetioce.

Pridružite nam se na ovom putovanju u istorijsku prošlost i saznajte više o slovenskim mitološkim božanstvima koja upravljaju prirodom i ljudima, u kakvoj su sprezi zemljoradnja i mitologija, smjena godišnjih doba i razna vjerovanja, da li životinje imaju karakter mitskog pretka, o mjestu boravka mitske zmije – Zmaja i još mnogo zanimljivih informacija.

Prijavu za učešće na Danima slovenske mitologije možete popuniti na sljedećem linku: https://forms.gle/ZJD9TFqE3ZPSs1cX7

O PREDAVAČU I VODITELJU NA RADIONICAMA

TONI PETKOVIĆ je pripovjedač slovenske mitologije koji će nas voditi kroz ove dvije radionice . Rođen je u malom gradu Varešu kod Sarajeva gdje je završio osnovnu i srednju školu, studirao je u Novom Sadu.

Porodična arhiva koja je Toniju dopala u nasljeđe dijelom se sastojala i od starih spisa u kojima se govorilo o slovenskoj mitologiji. Desetak godina Toni je pokušavao istima dati smisleno objašnjenje uz pomoć drugih naučnika sa prostora slovenskih zemalja. Uspio je izvršiti djelomičnu rekonstrukciju kalendarske promjene godišnjih doba temeljem djelovanja Zmaja, oslonjenu na prikupljene legende i toponimiju. Dio tih spoznaja arhiviran je u više naučnih instituta ( Austrija-Beč, Slovenija, Hrvatska), a Toni je i danas uvaženi saradnik ovih instituta.

Ilustracija: Aleksandar Lazarević, preuzeto iz knjige Slovenska mitologija, Nenad Gajić

(Visited 81 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments