CWS/BiH Program zaštite maloljetnika bez pratnje – Staratelj za poseban slučaj – mobilni tim

8 nov
Rok prijave 21.11.2022

Broj pozicija: 3

Mjesto: Bihać, Unsko-sanski kanton

Početak angažmana: novembar 2022

OPIS POSLA

CWS ORGANIZACIJA

Church World Service (CWS) je neprofitna organizacija čiji cilj je svijet u kojem svi imaju pristup hrani, sigurnom domu, i da se njihov glas čuje. CWS ima zadatak da stoji uz i za one najranjivije. Često, to su djeca i njihove majke. Bez obzira na kontekst, naš cilj je jačanje položaja ranjivih skupina. Ljudi koje susrećemo su odlućni da prevaziđu poteškoće i CWS je odlučan da im pruži podršku u tome da osiguraju vlastitu samostalnost, dostojanstvo i sigurnost. CWS također podržava izbjeglice na putu ka novom životu, služeći im gdje god da su, i pomažući im da pronađu sigurno utočište u izbjegličkim kampovima po cijelom svijetu. Za više informacija o organizaciji, posjetite www.cwsglobal.org

OPIS POZICIJE

CWS sprovodi program zaštite djece i ostalih grupa izbeglica i migranata u Unsko-sanskom kantonu od 2019. godine. Pod direktnim nadzorom Organa starateljstva Centra za socijalni rad (CSR) i Supervizora/Supervizorice CWS, staratelj/starateljica primarno radi na sprovođenju programskih aktivnosti koje, između ostaloga, uključuju identifikaciju maloljetnika bez pratnje izvan zvaničnih izbjegličkih centara, vršenje preprata identifikovanih maloljetnika na području USK do prihvatnog centra u Bihaću, upućivanje na potrebne usluge, pružanje relevantnih informacija vezanih za raspoložive servise, smještaj, registraciju i sl., kao i identifikaciju ostalih grupa izbjeglica i migranata na području kantona. Radno mjesto staratelja/starateljice u mobilnom timu je Bihać, Bosna i Hercegovina, s tim što se aktivnostima pokriva čitavo područje USK.

DUŽNOSTI I OBAVEZE

 • U skladu sa zakonom i po imenovanju CSR, sprovođenje dužnosti privremenog staranja maloljetnicima bez pratnje tokom vršenja preprata do prihvatnog centra u Bihaću ili drugih prihvatnih centara ukoliko smještaj u Bihaću nije moguć.
 • Sakupljanje, ažuriranje i adekvatno arhiviranje/čuvanje dokumentacije.
 • Identifikacija maloljetnika bez pratnje koji borave van prihvatnih centara.
 • Distribucija humanitarne pomoći u skladu s potrebama maloljetnika i raspoloživim resusrsima.
 • Procenjivanje osnovnih potreba maloljetnika bez pratnje i identifikovanje zdravstvenih i sigurnosnih rizika.
 • Informiranje maloljetnika bez pratnje o tome kako da poboljšaju svoju sigurnosnu i zdravstvenu situaciju.
 • Upućivanje maloljetnika bez pratnje na druge organizacije, tj. dostupne servise prihvatnog centra u skladu s mehanizmima razvijenim na datoj lokaciji.
 • Saradnja i redovna komunikacija sa Centrima za socijalni rad i drugim pružaocima usluga.
 • Osigurati da se maloljetnici bez pratnje osjećaju ugodno, zaštićeno i poštovano.
 • Služiti kao uzor maloljetnicima bez pratnje u situacijama konflikta.
 • Vođenje evidencije na sedmičnoj bazi u formi definisanoj od strane Centra za socijalni rad i CWS supervizora.
 • Redovno i blagovremeno izvještavanje Centra za socijalni rad i Supervizora o promjenama na terenu od strane stratelja/ice.
 • Identifikacija i mapiranje lokacija na kojima izbeglice i migranti borave izvan izbjegličkih centara.
 • Pružanje relevantnih informacija vezanih za registraciju, raspoložive usluge i druge informacije svim kategorijama izbeglica i migranata na terenu.
 • Obavještavanje drugih pružalaca usluga o lokacijama gde su identifikovane izbjeglice i o potrebama koje su uočene.
 • Učestvovanje na treninzima organizovanim od strane CWS-a i drugih organizacija i ustanova.
 • Izvođenje drugih dužnosti u skladu sa instrukcijama Centra za socijalni rad Bihać i Supervizora.
 • Vožnja službenog kombija tokom terenskih intervencija

KVALIFIKACIJE

Iskustvo: Kandidat/kandidatkinja neophodno je da ima jednu godinu radnoga iskustva u internacionalnoj ili lokalnoj neprofitnoj organizaciji, ustanovi socijalne zaštite ili slično. Praktično ili akademsko iskustvo u radu na humanitarnim pitanjima, sa ranjivim skupinama, sa izbjeglicama ili u programima zaštite djece je poželjno.

Obrazovanje: diploma osnovnih studija u području socijalnog rada, sociologije, pedagogije, psihologije, političkih znanosti ili prava je obavezna. Poželjno iskustvo u radu u sistemu socijalne zaštite.

Jezici: Sposobnost tečne komunikacije na engleskom jeziku. Poželjno je poznavanje dodatnog stranog jezika.

Vozačka dozvola: obavezna B kategorija, aktivan, iskusan vozač  (minimalno 3 godine).

Izabrani kandidati/kandidatkinje moraju dostaviti poslodavcu Uvjerenje o neosuđivanju i Uvjerenje da se ne vodi krivični postupak u roku od 7 dana od dana prijema obavijesti o rezultatima konkursne procedure.

PRIJAVA

Zainteresovani kandidati/kandidatkinje trebaju da se prijave do 21. novembra 2022. godine sa motivacionim pismom i životopisom na engleskom jeziku, na [email protected]. Sve aplikacije ce biti tretirane strogo povjerljivo.

(Visited 156 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments