CPU Konferencija – “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH”

18 jun

 

Odgovor na krizu:  Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

23. juni 2021. / 13.30 – 18.00 CET

Sarajevo

Zoom / Youtube Stream

DNEVNI RED

13.30 – 13.45 Uvodne riječi, Haris Abaspahić, CPU

13.45 – 15.30 Panel 1: Telekomunikacije – strateška perpektiva
Koji su ključni globalni i regionalni trendovi koji utječu na razvoj telekomunikacijske industrije?

13.45 – 14.00 Paul Harrison, v.d. direktora, Odjel za međunarodne komunikacije i informacije, Državni sekretarijat SAD (U.S. Department of State)
14.00 – 14.15 Philippe Gerard, savjetnik za jačanje kapaciteta i kooperaciju sa trećim zemljama, Generalni sekretarijat za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije, Evropska komisija
14.15 – 14.30 Terry Halvorsen, generalni menadžer za klijente i rješenja za Federalni i javni sektor, IBM US
14.30 – 14.45 Sanja Ribar, regionalni senior menadžer za telekome, Ernst & Young
14.45 – 15.30 Diskusija

Moderator: Haris Abaspahić, CPU
15.40 – 17.45 Panel 2: Strateški izbori i pravovremeno donošenje odluka, razvoj regulatornog okvira i tržišna stvarnost
Trenutni trendovi u sektoru u BiH. Izazovi uzrokovani pandemijom COVID-19 i potrebe digitalne ekonomije. U kojoj mjeri potreba za restrukturiranjem državnih telekom operatera utječe na razvoj sektora u BiH?

15.40 – 15.55 Nedžad Branković, zamjenik ministra, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH
15.55 – 16.10 Nino Ćorić, predsjedavajući Vijeća, Regulatorna agencija za komunikacije BiH
16.10 – 16.25 Aida Soko, savjetnica premijera FBiH
16.25 – 16.40 Adnan Huremović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa, BH Telecom
16.40 – 16.55 Sabina Selvić-Oručević, izvršna podpredsjednica, ZIRA
16.55 – 17.45 Diskusija

Moderator: Adis Muhović, CPU


17.45 – 18.00
 Zaključci i završna riječ, Haris Abaspahić, CPU

Publika: nadležna ministarstva, članovi relevantnih odbora, državnih i entitetskih parlamenata, relevantni razvojni partneri, nevladine organizacije, sindikati, poslovna i akademska zajednica, mediji i šira javnost.

Konferenciju ćete moći pratiti uživo putem YouTube kanala Centra za politike i upravljanje na youtube.com/user/cpubih.

O konferenciji:

Telekomunikacije brzo mijenjaju način na koji živimo, radimo, učimo i zabavljamo se. Danas, telekom operateri igraju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za digitalnu transformaciju, kako preduzeća tako i vlada. COVID-19 pandemija je ovu činjenicu učinila još važnijom. Dostupnost, pristupačnost i pouzdanost interneta velike brzine, kao i digitalnih usluga su bitni preduvjeti za održavanje poslovnih aktivnosti i javnih usluga. Pandemija je doprinijela povećanju globalne potražnja za telekomunikacijskim uslugama.

Brzo usvajanje i široka primjena novih tehnoloških rješenja, trebaju doprinijeti ekonomskom oporavku nakon pandemije. Prijelaz na 5G i usvajanje novih tehnologija, poput umjetne inteligencije i interneta stvari, zahtijeva brzo prilagođavanje telekoma, kako bi se kreirale nove vrijednosti kako u ekonomiji, tako i društvu u cjelini.

Posljednjih godina, telekom operateri u Bosni i Hercegovini postigli su napredak u razvoju infrastrukture, uključujući širenje 4G mreža. Istovremeno, finansijske performanse telekomunikacijske industrije su se pogoršale. Od 2015. godine, ukupan prihod sektora smanjio se za skoro 15%, tj. na 633 miliona EUR u 2019. godini, a praćen padom profita i povećanjem ulaganja glavnih telekom operatera u zemlji.

MMF je 2019. godine izvijestio, da se dva telekom operatera koja su u većinskom državnom vlasništvu, suočavaju sa niskim financijskim rizicima, ali i da je vrijednost obje kompanije značajno opala, te da bi održivost njihovih poslovnih modela mogla biti dovedena u pitanje. Rasprava o budućnosti tih kompanija traje već više od deset godina. Iako je Vlada FBiH posljednjih godina pokazala opredjeljenost za rješavanje slabosti trenutnih poslovnih modela u obje kompanije, još uvijek nisu donesene strateške odluke u tom kontekstu.

Cilj konferencije

Svrha ove online konferencije, koju organizuje Centar za politike i upravljanje, uz podršku Centre for International Private Enterprise (CIPE) iz SAD, je promocija pravovremene rasprave šire stručne javnosti o načinima za maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i napretku digitalne ekonomije u zemlji. Konferencija će okupiti: relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodnu eksperte u sektoru, kako bi se odgovorilo na sljedeća pitanja:

  • Koji su ključni globalni i regionalni trendovi koji utječu na razvoj telekomunikacijske industrije u BiH?
  • Kako su telekom operateri odgovorili na nedavne izazove uzrokovane pandemijom COVID-19 i trendovima digitalne transformacije?
  • Koji su ključni izazovi i mogućnosti za vodeće telekom operatere u BiH, kako bi optimizirali svoj doprinos povećanju produktivnosti i napretku digitalne ekonomije u BiH?
  • U kojoj mjeri potreba za restrukturiranjem državnih telekom operatera utječe na razvoj sektora u BiH?

Više informacija ovdje

(Visited 48 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments