BPK Goražde: Raspisan konkurs za dodjelu stipendija studentima

28 feb
Rok prijave 10.03.2023

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopdorinjskog kantona (BPK) Goražde danas je raspisalo konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2022/2023. godinu.

Po riječima resorne ministrice Adise Alikadić – Herić, povećan je iznos planiranih sredstava, a time i pojedinačni iznos, a u odnosu na prethodnu godinu povećan je i cenzus za ostvarenje prava na stipendiju, po članu domaćinstva.

U budžetu BPK Goražde za ovu godinu, za isplatu stipendija planirano je 200.000 KM, što je 50.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

 – Budžet je uvećan iz razloga kako bi se povećale stipendije, u prvom slučaju sa 130 na 170 KM i druga sa 190 na 240 KM. Što se tiče kriterija, oni su isti kao i ranijih godina, prosjek ocjena za veću stipendiju, dok niža stipendija iziskuje i mani prosjek i primanja po članu domaćinstva. Cenzus za primanja ranije je iznosio 499 KM i povećan je na 599 KM po članu domaćinstva, pri čemu smo se vodili inflacijom koja je bila oko 20 posto, precizirala je Alikadić – Herić.

U ministarstvu su naglasili da bi na ovaj način trebalo biti dodijeljeno 156 stipendija.

 – Zbog načina planiranja budžeta jako je teško uskladiti da isplata stipendija prati akademsku godinu. Mi ćemo nastojati da isplata ne kasni, kroz sedam stipendija ravnomjerno raspoređenih i da one budu isplaćene do naredne akademske godine, odnosno da posljednja bude isplaćena u septembru. Studenti u tom smislu neće biti oštećeni, istakla je resorna ministrica

Dodala je da je ministarstvo usvojenim programom nastojalo promovisati i motivisati učenike i studente da i dalje upisuju visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini kako bi imali što obrazovaniji kadar, koji bi dalje uticao na razvoj našeg društva.

Konkurs za dodjelu stipendija otvoren je do 10 marta.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments