Bosna i Hercegovina: Evropski epicentar digitalizacije i inovacija

13 sep

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, od 14. do 16. septembra, domaćin je  prestižnog svjetskog događaja okupljajući više od 300 naučnih, privrednih i političkih autoriteta iz 40 zemalja. Riječ je o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranskoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON'23). Organizatori ovog događaja su Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Verlab Institutom i drugim partnerima.

Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta, naglašava da će ova konferencija, zbog svojih tema i uglednih učesnika, imati dubok uticaj ne samo na Bosnu i Hercegovinu već i na širi region.

“Konferencija ima dvostruki fokus i važnost. S jedne strane, ističe se njen naučni značaj kroz prezentaciju i publikaciju značajnih istraživačkih radova u Springerovom zborniku. S druge strane, naglašava se njen cilj da popularizuje koncepte digitalne i zelene transformacije u Bosni i Hercegovini, šireći osnovne principe ovih inovativnih ideja među širom publikom”, izjavila je Gurbeta Pokvić.

“Pomaknite granice – ka digitalnom i održivom!” moto je konferencije, poseban fokus na usmjeren je na uspostavljanje saradnje između akademske zajednice i privatnog sektora putem digitalnih inovacijskih centara. Očekuje se učešće europskog digitalnog inovacijskog centra SmartHealth iz Grčke, koji će podijeliti svoja iskustva i znanje s digitalnim inovacijskim centrom its4Health. Its4Health je jedan od četiri centra podržana od strane projekta EU4DigitalSME, koji finansiraju Evropska delegacija i Vlada Savezne Republike Njemačke.

Unutar okvira konferencije, takođe se realizira događaj pod nazivom “Digitalizacija, inovativna prilika za Vaš posao!” koji će privući oko 100 učesnika iz javnog i privatnog sektora Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom, prikazati će se izvanredni primjeri i iskustva iz regiona u vezi s procesom digitalizacije u privatnom sektoru.

Konferencija se održava uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Evropske delegacije i Vlade Savezne Republike Njemačke putem projekta EU4DigitalSME, te pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirevića.

Više na:  akta.ba

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments