BiH i Europska unija – početak drugog dijela programa Akademije političke pismenosti mladih u BiH

20 feb

Treća i četvrta generacija polaznika i polaznica Akademije političke pismenosti mladih u BiH uspješno je završila prvi dio programa edukacije u okviru 4 modula.

🇪🇺 Nadolazeći modul EU sistem, koji se održava od 23. do 25. februara 2024. u Sarajevu, otvorit će tematske cjeline poput EU sistema, euroatlantskih integracija, procesa pridruživanja, ispunjavanja potrebnih reformi na putu ka EU i šta su obaveze zemlja pretpristupnica i slično.

🇧🇦 Europska unija i Bosna i Hercegovina grade svoje odnose na temeljima saradnje, razvoja i zajedničkih vrijednosti. Za BiH, članstvo u EU predstavlja ključni cilj koji donosi obećanje stabilnosti, ekonomske prosperiteta i političke integracije u europsku zajednicu. Kroz dijalog, reforme i usklađivanje s europskim standardima, BiH teži jačanju demokratskih institucija, vladavini prava i ekonomskom napretku, gdje mladi predstavljaju značajan faktor integracije, što smo prepoznali kao neophodnost, te uvrstili u naš program edukacije.

👉 Predavanja će voditi profesorica doktorica Nedžma Džananović Miraščija sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Kao uvod u teme, bit će riječi o tome šta znamo ili ne znamo o EU, koje su nam asocijacije i pitanja koja nas najviše zanimaju, detaljno ćemo izučavati institucije Europske unije i njihove nadležnosti, sastav, specifičnosti, djelovanje. Polaznici i polaznice će imati priliku slušati o genezi razvoja EU zajednice, o ideološkim grupacijama i odborima unutar Europskog parlamenta, o imenovanjima i kredibilitetu kandidata/kinja za Europsku komisiju, o Sudu pravde EU.

📎 Posebno ćemo osvrnuti na vanjsku i sigurnosnu politiku EU. Cilj predavanja i diskusije bit će da razjasnimo osnovne pojmove, razloge i načine funkcioniranja EU i njenih politika, kako bi polaznici_e mogli bolje da razumiju EU politike i da imaju realna očekivanja od ovog sistema.

Realizaciju projekta Akademija političke pismenosti mladih u BiH podržava Vlada SR Njemačke i Njemačka Ambasada Sarajevo .

Više o programu čitajte na: www.afw.ba

(Visited 71 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments