BHYC-– Bosnian and Herzegovinian Youth Capital (Prijestolnica mladih Bosne i Hercegovine).

5 sep

Grad Sarajevo je jedan od finalista takmičenja za evropsku prijestolnicu mladih za 2026. godinu. Inspirisani ovim uspjehom, učesnici programa Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima Haris Sadžak, Ajna Mešić, Alma Ramić i Dženan Sejdinović osmislili su prijedlog projekta pod nazivom BHYC – Bosnian and Herzegovinian Youth Capital (Prijestolnica mladih Bosne i Hercegovine).

Primarni cilj projekta je analizirati kako i koji gradovi u Bosni i Hercegovini ulažu u svoje mlade po evropskim standardima, te šta se može i treba unaprijediti kako mladi ljudi ne bi odlazili iz svoje zemlje. BHYC predlaže koncept održavanja redovnih takmičenja za gradove u Bosni i Hercegovini u nekoliko kategorija kao što su podrška omladinskom aktivizmu i omladinskom organizovanju, obezbjeđivanje prostora za mlade i rad sa mladima, lokalne politike za mlade, razvoj potencijala mladih i zapošljavanje mladih. Svaka kategorija nosi isti broj bodova, a što je veći broj osvojenih bodova, grad je uspješniji.  BHYC se odlučio za ovakav koncept koji ima evaluaciju i takmičenje kao motive za učešće i napredak.

Vizija projekta jeste osnažiti i inspirisati mlade ljude stvaranjem mogućnosti za lični rast, kulturnu razmjenu i razvoj zajednica širom BiH, a za to je još uvijek potrebna podrška vladinih institucija i organizacija međunarodne zajednice projektu kao ovom.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments