AudioJungle – Zaradite prodajom vlastite muzike i audio materijala

8 apr

Bavite se muzikom i želite zaraditi nešto od toga, ali ne znate kako?
Učinite to putem AudioJungle platforme, koja predstavlja odličnu priliku da zaradite od prodaje svoje muzike, pjesama, zvučnih efekata i svega ostalog vezanog za audio svijet.


AudioJungle je platforma u okviru Envato marketplace-a, koji predstavlja skup web platformi iz raznih kategorija na kojima autori prodaju svoja djela. Marketplace je zanimljiv jer je vrlo popularan te ukoliko je vaš rad kvalitetan, imate šansu za dodatnu zaradu prodajom najrazličitijih uradaka.
AudioJungle se bavi isključivo prodajom muzike i obuhvata sve muzičke žanrove. Najviše se bazira na kratkim ili dužim audio zapisima koji će biti podloga u video reklamama, video igricama, na web stranicama, youtube videima itd.

Kako početi?
Pravljenje naloga na AudioJungle je veoma jednostavno. Sve što treba jest da posjetite zvaničnu web stranicu, potom se registrujete, pročitate osnovna pravila, uradite test vezan za pravila i možete početi s učitavanjem svojih pjesama.
Ovdje je i uputstvo za početnike.
Registracija kao i postavljanje vlastitog audio materijala je potpuno besplatna. Nakon učitavanja i unošenja najvažnijih podataka o audio materijalu, potrebno je sačekati pet-šest dana nakon kojih će vam stići e-mail da li je vaš uradak zadovoljio kriterijume za prodaju. Tek nakon toga počinje prodaja. Navažnije je ne odustajati u početku, biti ustrajan, postavljati što više kvalitetnih audio uradaka, ali i reklamirati svoj materijal putem društvenih mreža i uvezivanja s drugim autorima.

Kako i koliko mogu zaraditi?
Cijene pjesama zavise od trajanja, pa npr. ako pjesma traje do 1 minut, cijena pjesme će biti 12$. Ako pjesma traje od 1 do 2 minuta cijena će biti 15$ itd. Možete raditi i zvučne efekte od po nekoliko sekundi koji će koštati 1$-2$.

Međutim, važno je napomenuti registrujete li se kao ‘ekskluzivni autor’, čime potvrđujete da se vaš muzički materijal može pronaći samo na AudioJungle platformi, vama ide 50% zarade (ako prodate pjesmu od 12$ vaših je 6$). U suprotnom, ukoliko se registrujete kao ‘neekskluzivni autor‘, tj. ako vaše radove nudite i na drugim platformama, vaša zarada će biti 25% od pune cijene prodatog materijala.
Minimalna svota za isplatu je 50$, a isplatu možete zatražiti bilo kada i leći će na vaš Paypal račun prvog dana u mjesecu.

Na ovom linku možete pronaći i super savjete kako postići uspjeh na ovoj platformi iz iskustva jednog od korisnika.

Za kraj, AudioJungle je platforma na kojoj možete dodatno zaraditi. Važno je shvatiti da zarada neće doći preko noći, nego uz upornost i istrajnost, ali ako je muzika ono što volite i što vas ispunjava onda vrijedi pokušati. Sretno!

(Visited 282 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments