Aplicirajte za grantove u okviru MATRA programa za društvene promjene

18 apr
Rok prijave 01.07.2020

Opšti ciljevi:

Program društvene transformacije u okviru MATRA je napravio aktivan doprinos promicanju sigurnosti, saradnje i demokratije u srednjoj i istočnoj Evropi i odabranim susjednim zemljama Evropske unije. Od 1994. godine, holandska vlada je koristila MATRA program da podstiče društveni oporavak u zemljama širom regije.

MATRA je kratica za maatschappelijke transformatie, što znači “društvena transformacija”. Dio je Nizozemskog fonda za regionalna partnerstva (Netherlands Fund for Regional Partnerships – NFRP) koji podržava trenutne i potencijalne zemlje kandidate za članstvo u EU i zemlje Istočnog partnerstva u njihovim pokušajima da ispune uslove potrebne procesima pridruživanja EU (npr. Kopenhagenski kriteriji i/ili Sporazumi o pridruživanju sa EU). Partnerstvo dopunjava napore Evropske komisije i ima za cilj da pomogne zemljama na rubu Evropske unije da ojačaju demokratiju i vladavinu zakona, te na taj način poboljšaju stabilnost.

Koje aktivnosti se finansiraju:

Cilj MATRA-e je doprinijeti društvenoj transformaciji, vodeći održivom odnosu vlasti i građana na područjima pluralne demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava, koristeći nizozemsko iskustvo gdje je to moguće.

Imajući u vidu ovaj cilj, podrška se pruža organizacijama civilnog društva za promicanje konstruktivnog dijaloga između vlade i civilnog društva kroz projekte usmjerene na potražnju.

Cilj je povećati odgovornost i transparentnost vlasti u BiH, uticati na politike i zakonodavstvo, i/ili pratiti njihovu provedbu u sljedećim oblastima:

 • Vladavina zakona, uključujući reformu pravosuđa i javne uprave, kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala;
 • Poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, sa posebnim naglaskom na branitelje ljudskih prava, jednaka prava LGBTI osoba i slobodu vjeroispovijesti i vjerovanja;
 • Sloboda izražavanja i nezavisni mediji, uključujući sigurno radno okruženje za novinare u tradicionalnim i digitalnim medijima.
 • Socijalne i ekonomske reforme u svjetlu BiH pristupanja Evropskoj uniji;
 • Stabilnost i sigurnost, sa naglaskom na migracije, antiterorizam i suzbijanje nasilnog ekstremizma.

Rok za prijave:

Prijave se mogu podnijeti tokom cijele godine. Podneseni prijedlozi projekata ocjenjuju se u tri kruga (1. krug do 1. aprila/travnja; 2. krug do 1. jula/srpnja i 3. krug do 1. oktobra/listopada).

Kriterij podobnosti:

Sljedeće aktivnosti i vrste projekata nisu prihvatljivi za finansiranje u okviru MATRA-e:

 • ne mogu biti odobreni projekti koji se ne odnose na gore navedene teme;
 • projekti sa pretežno akademskim fokusom, tj. istraživanja i studije izvodljivosti;
 • projekti koji uglavnom ili isključivo uključuju isporuku robe ili materijale;
 • infrastrukturni ili građevinski projekti;
 • stipendije ili obrazovni programi;
 • humanitarna pomoć;
 • projekti koji su primarno nastavak prethodnih ili tekućih projekata, finansirani od
 • strane MATRA-e ili drugih donatora.

Kako aplicirati:

Molimo vas da pogledate ovaj link za više informacija.

Kontakt: Ambasada Kraljevine Nizozemske

Email: [email protected] ili [email protected]

(Visited 208 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments