Aplicirajte za Đinđić stručnu praksu u Njemačkoj

9 nov
Rok prijave 16.11.2020

Program stažiranja njemačkog biznisa za zemlje zapadnog Balkana nudi studentima i mladim diplomcima priliku da steknu praktično radno iskustvo kroz tri do šest mjeseci prakse u vodećim njemačkim kompanijama u Njemačkoj. Stažisti stiču uvid u korporativnu kulturu u Njemačkoj i upoznati su sa modernim vještinama upravljanja i organizacije rada.

OBLAST:

Više oblasti

OPIS

Njemački Odbor za istočnoevropske ekonomske odnose (OA) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) su pokrenuli Program stažiranja nemačkog biznisa za zemlje zapadnog Balkana, nakon atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića. Tokom proteklih 15 godina, Program stažiranja postao je primjer najbolje prakse regionalnog programa javno-privatnog partnerstva, koji pokriva obrazovanje, ekonomski razvoj i regionalno pomirenje. Od osnivanja 2003. godine, više od 200 vodećih njemačkih kompanija učestvovalo je u Programu i pružilo staž za više od 700 stipendista.
Godišnje, Program stažiranja nudi do 75 mladih profesionalaca priliku da steknu praktično iskustvo kroz praksu u kompanijama u Njemačkoj. Univerzitetski studenti i mladi diplomci primjenjuju svoje teorijsko znanje stečeno tokom akademskog obrazovanja u okviru prakse koja je specifična za kompaniju u Nemačkoj. Na ovaj način, oni obogaćuju studije praktičnim znanjem, stiču dalje razumijevanje svog budućeg profesionalnog razvoja i postavljaju prekretnice u svojoj profesionalnoj karijeri. Nakon završetka prakse, stipendisti su integrisani u vrlo živahnu mrežu bivših stipendista (alumni), koja redovno nudi niz dodatnih mjera obuke kako bi oni bili uvijek u toku sa trenutnim ekonomskim kretanjima.
USLOVI
· Studenti osnovnih studija koji su upisani u 5. semestar ili više, prilikom prijave, studenti master ili doktorskih studija i mladi diplomci koji su diplomirali nakon 1. januara 2020. godine imaju pravo da se prijave.
· Područje studija kandidata trebalo bi da se fokusira na ekonomiju, poslovnu administraciju, različita područja inženjerstva, poljoprivrede, arhitekture ili novinarstva.
· Podnosioci prijava ne bi trebalo biti stariji od 29 godina kada se prijavljuju.
· Potrebno je vrlo dobro znanje engleskog jezika. Njemački je prednost. Izuzetak: kandidati koji se prijave za praksu u oblastima arhitekture ili trgovačkog prava moraju dobro vladati njemačkim jezikom (minimalni nivo B2).
· Kandidati iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije koji studiraju ili su završili studije u nekoj od ovih zemalja imaju pravo da se prijave. Ne mogu se prijaviti kandidati koji su upisani kao redovni studenti na univerzitetima izvan ovih zemalja i oni koji su već završili BA ili MA studije izvan regiona.

NAČIN PRIJAVE

Postupak prijave je podijeljen u tri dijela:
– online aplikacija na engleskom ili njemačkom jeziku (oktobar – novembar),
– intervju u glavnom gradu zemalja učesnica (decembar – februar)
– i odabir predloženog kandidata od kompanije (mart – maj).
Kandidati se prijavljuju za praksu u njihovim odgovarajućim poljima studija, a ne za određene pozicije ili kompanije. Program će kompanijama proslijediti profile kandidata koji uđu u uži izbor. Kandidati ne bi trebalo kontaktirati kompanije unaprijed. Međutim, trebalo bi vrlo pažljivo proučiti listu kompanija i informisati se o željenoj industriji u Njemačkoj. Većina kompanija donosi odluku na osnovu pisane prijave i preporuke komisije za izbor. Međutim, neke kompanije i same vode kratke telefonske ili Skype razgovore sa predloženim kandidatima. Prije popunjavanja online prijave, treba pripremiti sljedeća dokumenta: motivaciono pismo na engleskom ili njemačkom jeziku, CV na engleskom ili njemačkom jeziku, adekvatnu fotografiju (ne selfi), skenirani originalni izvještaj sa ocjenama, prevedeni izvještaj sa ocjenama na engleski ili njemački jezik, dva pisma preporuke od profesora ili nadređenih iz 2020. godine i opciono: druga dostupna skenirana dokumenta kombinovana u jednoj PDF datoteci (npr. sertifikat o znanju engleskog ili njemačkog jezika, preporuke, diplome).

Prijave se vrše na stranici: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/applicants/

ROK ZA PRIJAVU:

16. novembar 2020. godine

Detaljnije: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/

(Visited 260 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments