Akademija za žene: Politička pismenost mladih u BiH

29 apr

Akademija za žene nudi neformalno obrazovanje o političkoj pismenosti za mlade koji su angažovani u političkim organizacijama (forumi / odbori / omladinska udruženja) i mladi koji nisu politički angažovani (mladi u nevladinim organizacijama, OCD, učenici srednjih škola, studenti itd.).

Razlog zašto Akademija za žene želi da se fokusira na mlade koji su politički angažovani i oni koji to nisu, jeste činjenica da oni nemaju dovoljno znanja o pitanjima vezanim za politiku koja su neophodna za društveno-politički aktivizam. Pored toga, akademija želi da se fokusira na podizanje političke svijesti mladih, ukazujući da se politički aktivizam ne odnosi samo na članstvo u političkoj stranci, već i na zajedničku saradnju i rad na promjenama unutar društva, bez obzira na političku pripadnost.

Politička pismenost je važna tema jer ne postoji formalno obrazovanje za mlade u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju. Štaviše, neophodno je da se adekvatno obrazuju i uključe u politiku jer su oni i dalje jedna od najmarginalizovanijih grupa u društvu. Glavni razlog za to je nedovoljna politička pismenost koja ograničava njihove sposobnosti i kapacitete. Politička sfera u regionu obilježena je nedostatkom prakse i iskustva kroz koje bi mladi mogli jasno, vidljivo i trajno artikulirati politike koje se uglavnom odnose na njih i društvo u cjelini.

Akademija za žene je razvila četiri modula obrazovanja koji uključuju teme koje su neophodne kako bi se mlade generacije na adekvatan način uključile u društveno-politički život i procese u BiH, ali i ohrabrile i pružile im vještine neophodne za govor, kritičko mišljenje, učešće u društveno političkim procesima i  donošenju odluka.

Četiri modula su:

 • Modul I – Mladi i politika
 • Modul II – Mladi i rodna ravnopravnost
 • Modul III – Mediji i govor mržnje
 • Modul IV – Mostovi između lokalnih vlasti i lokalnih aktivista

Predavači i predavačice su iskusni/e eksperti i ekspertice koji/e posjeduju teorijsko znanje, vještine za edukaciju i prenos znanja drugima, koji/e će svojim metodološkim pristupom potaknuti polaznike/ice Akademije da uče i otkriju vlastite potencijale, upoznaju se s instrumentima, mehanizmima i resursima da bi postali/e svjesniji/e i odgovorniji/e građani i građanke, proaktivni/e u društveno-političkom životu.

Akademija za žene će provoditi edukaciju u Sarajevu od maja do decembra 2019. godine.

Projekat finansira Savezna vlada Njemačke.

UČESNICE/I

 • Punoljetne osobe
 • Osobe koje žele učiti, obrazozovati se, širiti, jačati i razmjenjivati svoja znanja, vještine i iskustva sa drugima kroz neformalne modele edukacije
 • Članice/članovi foruma/asocijacija/odbora mladih unutar političkih subjekata u FbiH

UČESNICE/I

 • Punoljetne osobe
 • Osobe koje žele učiti, obrazozovati se, širiti, jačati i razmjenjivati svoja znanja, vještine i iskustva sa drugima kroz neformalne modele edukacije
 • Mlade osobe koje nisu članice/čanovi političkih subjekata
 • Koji nisu angažirani unutar organizacija civilnog društva

Prijave možete slati na [email protected].

Više informacija ovdje.

(Visited 414 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević