Drugo online testiranje za stipendiju na IUS-u

30 apr
Rok prijave 06.05.2020

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je visokoobrazovna institucija koja nudi kvalitetno obrazovanje domaćim i stranim studentima na tri ciklusa studija. Tokom proteklih godina, univerzitet se inzenzivno razvijao i jedan je od prvih u BiH koji je prilagodio svoju nastavu evropskim standardima. Ustaljena praksa je da IUS svake godine organizuje najveće testiranje za stipendije u državi, te svim maturantima pruži jednaku priliku za ostvarivanje stipendije za studij na ovom univerzitetu. „Fondacija za razvoj obrazovanja” Sarajevo, kao osnivač IUS-a, svake godine obezbijedi veliki broj stipendija za sve zainteresovane maturante.

Prvo ovogodišnje testiranje je održano 17. aprila, i prvi put je održano online. Izlazni rezultati su još jedanput pokazali da su mladi u BiH svjesni prilika i uslova koje ova ustanova pruža svojim studentima.

Zbog velikog interesa za studiranjem na jednom od 21 studijskog programa, te ogromnog broja aplikacija za prvo testiranje, uprava IUS-a je odlučila pružiti durugu priliku svim maturantima koji nisu uspjeli pristupiti prvom testu. Drugo online testiranje će se održati u petak, 8. maja sa početkom u 15:00 sati.

Prijava je obavezna i bit će otvorena do 6. maja do 23:59 sati.

Pravo na pristup drugom testiranju imaju oni studenti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

da su građani BiH ili neke od zemalja u regionu
da su učenici završne godine četverogodišnje srednje škole
da nisu prethodno učestvovali na IUS testiranju
prilikom polaganja ispita moraju imati identifikacioni dokument sa fotografijom (lična karta, vozačka dozvola, pasoš).
Test nije samo šansa da se osvoji stipendija, već je i prilika da pokažete svoja znanja i sposobnosti. Ispit se sastoji od pitanja iz općeg znanja i matematike.

Rezultat testa može imati maksimalnu vrijednost 50% od konačne dodijeljene stipendije, dok će preostalih 50% biti dodijeljeno na osnovu uspjeha iz srednje škole, te vannastavnih i sportskih aktivnosti učenika. Određeni učenici mogu biti pozvani na intervju.

Prema novom pravilniku o stipendiranju, stipendije se dodjeljuju na vremenski period od 5 godina. Ako student ne diplomira u tom periodu, stipendija se fiksira na 50%, neovisno od početne vrijednosti stipendije. Izbor studijskog programa prilikom apliciranja za stipendiju je konačan. Svaka naknadna promjena može, a i ne mora, podlijegati promjeni iznosa stipendije. Ono što je jako bitno je da IUS prilagodio cijene studija, koje će se primjenjivati od naredne akademske godine. Cijene pogledajte u tabeli ispod.

 

Prijaviti se možete na linku.

(Visited 81 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments