4. Ljetna škola mirovne pedagogije

10 jun
Rok prijave 19.06.2024

 

Centar za mirovno obrazovanje Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta u saradnji sa forumZFD/Predstavništvo Forum Ziviler Friedensdienst e. V u Bosni i Hercegovini i Euroclio HIP BiH organizira 4. Ljetnu školu mirovne pedagogije 21.6.2024. godine.

Kao i do sada, naša misija je da aktueliziramo pitanje upotrebe mirovne pedagogije u nastavnoj praksi te nastavnicima i polaznicima Ljetne škole ponudimo nove metode i nastavne resurse zasnovane na podučavanju univerzalnih vrijednosti. Želja nam je osnažiti nastavnike i stručne saradnike u razvijanju i njegovanju kulture mira u njihovim školama i učionicama, podučavajući o miru i za mir u svojim specifičnim oblastima.

Mjesto održavanja Ljetne škole je Hotel Holiday, ul. Zmaja od Bosne 4; Sarajevo. (Sala “Caffee Inn”, prizemlje)

Ove godine Ljetna škola se sastoji iz dva dijela.

Prvi dio čini javno predavanje dr. Laure Kromják pod nazivom „Intergeneracijska trauma i sjećanja na rat među Amerikancima porijeklom iz Bosne i Hercegovine“. Profesorica Kromják predaje na Odsjeku za globalne i razvojne studije na Institutu za političke i međunarodne studije, Eötvös Loránd (ELTE), Univerzitet u Budimpešti, Mađarska. U okviru predavanja problematizirat će načine na koje se historijska, kulturna i ekonomska trauma jedne generacije prenosi na buduće generacije, pri čemu će fokus biti na bosanskoj dijaspori u američkom gradu St. Louis.

Ovo predavanje će se održati na engleskom jeziku, ali bit će obezbijeđen simultani prevod na B/H/S za učesnike u sali i na YouTube kanalu.

Drugi dio Ljetne škole čine dvije radionice koje će se baviti podučavanjem osjetljivih tema u nastavi nakon čega slijedi panel diskusija. Predavačice će biti mr. Melisa Forić Plasto (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) i Ana Radaković, MA (Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet). Učesnice panel diskusije će biti pomenute predavačice te prof. dr. Nenad Veličković (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) i Vedran Zubić, prof.

Ove radionice i panel diskusija će se održati na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Bit će obezbijeđen simultani prevod panel diskusije na engleski jezik za učesnike u sali i na YouTube kanalu.

Napomena:

Javno predavanje dr. Laure Kromják i panel diskusija će se moći pratiti uživo na YouTube kanalu forumZFD Bosnia and Herzegovina preko linka: https://www.youtube.com/@forumzfdbosniaandherzegovi6509

U slučaju tehničkog problema prilikom uključivanja, molim Vas pozovite: (00387) (0)61 211 899.

Molimo da imate na umu da će se radionice održati isključivo uživo.

Učesnici koji žele prisustvovati radionicama o podučavanju osjetljivih tema u nastavi trebaju se registrovati putem linka https://forms.gle/8j4jomr9Nbtg9NzdA najkasnije do srijede,

19.06. do 12h.

Za praćenje javnog predavanja i panel diskusije putem YouTube kanala nije potrebna registracija putem prijavnog obrasca.

Svi učesnici koji budu prisustvovali radionicama o podučavanju osjetljivih tema dobiće potvrde o učešću.

Program 4. Ljetne škole mirovne pedagogije Vam dostavljamo u prilogu i sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite.

U nadi da ćete nam se pridružiti, srdačno Vas pozdravljamo! MIR

Ljetna skola mirovne pedagogije 2024 Program FINAL

(Visited 120 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments