Znate li koja su najbolja svjetska sveučilišta za programere?

27 aug

Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska najbolja su mjesta za razvoj programerskih vještina koje traže poslodavci u regiji Europe i Bliskog Istoka. U sjevernoj Americi ističe se kalifornijsko sveučilište Berkeley, a u azijsko-pacifičkoj regiji mreža indijskih tehnoloških instituta.

Na top listama sveučilišta uobičajeno dominiraju institucije koje već stoljećima stvaraju vrhunske stručnjake u različitim tradicionalnim industrijama. No, kada je u pitanju stvaranje stručnjaka za poslove budućnosti, pojavljuju se neki novi lideri.

To je posebno vidljivo kada je riječ o programiranju, pokazalo je novo istraživanje koje se za razliku od tradicionalnih analiza fokusiranih na na kvalitetu istraživanja i obrazovanja na sveučilištima, usredotočila na vještine diplomiranih studenata.

Izvješće HackerRank, platforme za zapošljavanje tehnoloških stručnjaka, rangiralo je sveučilišta kroz četiri glavne tehničke vještine koje poslodavci traže od programera. Sveučilišta su podijeljena regionalno na Sjevernu Ameriku, Azijsko-pacifičku regiju te Europu i Bliski Istok.

Četiri promatrane vještine su:

  • rješavanje problema• rješavanje problema
  • znanje (programskih) jezika
  • znanje o strukturi podataka
  • osnove informatike.

Istraživanje se temelji na više od 1,4 milijuna procjena koje su diplomirani studenti ostavili na HackerRank platformi u razdoblju od siječnja 2017. do lipnja 2019. godini. Razlikuje se od tradicionalnim lista, poput Times Higher Education Computer Science koja se fokusira na nastavu, istraživanje, međunarodnu prihvaćenost te ostvarene prihode.

Evo popisa najboljih sveučilišta za programere – na temelju vještina:

Sjeverna Amerika

Kalifornijsko sveučilište Berkeley vodeće je na HackerRankovoj listi sjevernoameričkih sveučilišta iako nije napredovalo na Timesovoj listi.

Berkeley se plasirao među pet vodećih u sve četiri promatrane tehničke vještine. Rangiran je bolje od klasičnih tehnoloških “teškaša” poput Stanforda, MIT-a i Princetona.

HackerRank obrazlaže da je rezultat vjerojatno posljedica razvojne kulture koju Berkeley njeguje i “nastavnog plana i programa informatičkih znanosti koji naglasak stavljaju na sudjelovanje u interdisciplinarnim projektima iz stvarnog svijeta“.

Studenti su dobro ocijenili i Sveučilište Južna Kalifornija (University of Southern California) koje je uvršteno među vodećih pet u tri od četiri promatrane kategorije. Na list dominiraju američka sveučilišta, a jedini “uljez”je kanadsko Sveučilište u Torontu(University of Toronto).

Azijsko-pacifička regija

Vodeća zemlja u regiji kada je riječ o njegovanje vrhunskih razvojnih vještina je Indija, pokazala je studija HackerRanka.

Indijski tehnološki instituti (IITs) – sustav 23 neovisna, ali međusobno povezana javna sveučilišta širom Indije – dominiraju na listi, a posebno dobro su ocijenjeni IIT Guwahati, IIT Kanpur i IIT Madras.

Na listi su samo dva sveučilišta izvan sustava indijskih tehnoloških instituta: Sveučilište Banaras Hindu i Tehnološki institut Vellore (VIT).

Potonji je postigao posebno dobar učinak. Rangiran je na prve tri pozicije u sve četiri promatrane kategorije. Za razliku od IIT sustava, VIT je privatno sveučilište koje pruža “futurističko tehničko obrazovanje”, uključujući šest specijaliziranih kolegija unutar informatičkih znanosti.

VIT-ov informatički program plasiran je pri dnu Timesove ljestvice sveučilišnih programa informatičkih znanosti.

Europa i Bliski Istok

Lista koja pokriva Europu i Bliski Istok je najšarenija, a jedino ime koje se češće ponavlja je Imperial College London.

Britansko sveučilište, koje je zauzelo 11. mjesto na Timesovoj ljestvici, naglasak stavlja na praktični rad i razvijanje “vještine rješavanja konkretnih problema umjesto na predavanja o specifičnim tehnologijama.”

Šire gledano, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska najbolja su mjesta za razvoj programerskih vještina.

Posebno se ističe Imperial College London koji je svrstan na vrh u čak tri kategorije. Manje poznato tursko sveučilište Bilkent, koje se nalazi na dnu Timesove liste, pokazalo je posebnu snagu u njegovanju osnova informatike i znanja o strukturi podataka.

Suosnivač HackerRanka i izvršni direktor tvrtke Vivek Ravisankar rekao je za CNBC Make It da su vještine stečene kroz studij sve važnije za poslodavce koji posluju u okruženju koje se brzo mijenja I sve je manje vremena za prilagodbu studenata stvarnom radnom okruženju.

“Ove ocjene pokazuju vrijednost nastavnih programa utemeljenih na praktičnim vještinama“, rekao je Ravisankar. “S obzirom na to da još uvijek postoji jaz između akademskih i stvarnih vještina, predložio bih sveučilištima da uvedu kolegije temeljene na praktičnim vještinama, kao nadopunu kolegijima utemeljenim na teoriji i istraživanjima.”

To posebno važno jer poslodavci traže visokosposobne tehničke stručnjake koji se mogu odmah uključiti u razvojne programe, naglasio je Ravisankar.

Potražnja za programerima i dalje strelovito raste tako da stručnjaci za ljudske resurse moraju pratiti sve širi krug sveučilišta, a ne samo ona koja se smatraju ‘prvom kategorijom’. Moraju također gledati malo šire od životopisa i usredotočiti se na vještine kako bi pronašli stručnjake koji im trebaju.

tockanai.hr

 

(Visited 80 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments