Željo Perić iz Novog Grada mnoge je zadivio ručnom izradom suvenira te je dobitnik mnogobrojnih nagrada

28 aug

Željo Perić iz Novog Grada jedan je od sloboidnih umjetnika koji se bavi izradom suvenira više od 10 godina. Željo nam je pojasnio šta za njega predstavlja svaki izradjen suvenir te simbolika suvenira.

“Suvenir je predmet sjećanja, predmet koji se kupuje najčešće s namjerom da se daruje nekome koga volimo, poštujemo, sjećamo se, nekome ko nam je drag, koga želimo razveseliti ili se kupuje za ličnu upotrebu, u znak sjećanja na boravak u određenom mjestu, kraju, zemlji” 

Kupovina suvenira tek je zadnji korak koji putnik preduzima na nekom putovanju, a prije samog povratka kući. Iako dolazi na kraju, nakon svih dobrih ili loših doživljaja u samoj destinaciji, suvenir je tačka na i.

Suvenirom se prodaje priča koja potiče na odlazak na mjesto odakle potiče suvenir. Zato je vrlo važno da suvenir bude autohtoni, karakterističan za pojedino podneblje, s izraženim lokalnim značajem. Mora imati nešto autentično, nešto karakteristično za zemlju koju predstavlja, bilo da je riječ o kulturnim, istorijsko ili prirodnim značajem.

Teško je zamisliti turističku destinaciju bez suvenira. Originalni ili ne, suveniri su važan dio turističkog sadržaja svake destinacije pa njihov razvoj i ponuda prate razvoj same destinacije.

Uloga suvenira je da budi uspomene, ponekad i trofej, dokaz o putovanju kojim će se putnik ponositi pred prijateljima i porodicom. No prema UNWTO (2011) i svojevrsno komunikacijsko sredstvo destinacije i bivšeg gosta, ili pak svih budućih gostiju koji će biti u doticaju. Suvenir može poslati brojne poruke, o ljepoti mjesta, o legendama, o načinu života domaće zajednice.

Željo je dobitnik više plaketa i medalja za orginalnost suvenira i svoj rad i trud.

Suveniri nastali u njenoj radionici su predmeti izvučeni iz naše kulturne baštine, što znači predmeti koje su koristili naši preci. Radimo izradu narodne nošnje , košulja, pregača, pojaseva, torbi , imamo staru tkanicu(taru) za tkanje , izradjujemo vez , izradu etno suvenira od ploski, vodenica, bunara, satova i mnogo zanimljivih suvenira koji su po cijelom svijetu otisli iz naše radionice.

-Autor članka: Nejra Halilović

(Visited 214 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments