Zašto su ljudi nekad nosili perike?

20 maj

U prošlosti, perika je predstavljala glavni aksesoar, uglavnom muške populacije. Perike su predstavljale simbol viskog staleža i bogatstva. Naime, velike svote novca izdvajane su za dobre i kvalitetne perike.

Gdje je započeo ovaj trend?

Ovaj trend započeo je u Evropi, nakon pojave epidemije sifilisa 1580. godine. Perika u tom momentu nije predstavljala simbol popularnosti već srama.

Naime, u to doba, u Engleskoj se gubitak kose smatrao ponižavajućim, a kako je jedan od simptoma sifilisa bio i gubitak kose, perika je predstavljala idealno rešenje. Tako su mnogi oboljeli plemići, kako bi se spasili sramote, uveli ovaj trend u društvo.

Perike su se pravile od životinjske i ljudske dlake, a neprijatni mirisi suzbijali su se pomoću praha na bazi pomorandže i lavande. Tada nastaje i poznata fraza “napuderisane perike”.

Popularnost su stekle nakon što je kralj Francuske, Luj XIV počeo da ih nosi. Kralj je sa sedamnaest godina počeo da gubi kosu, pa je naredio da mu se napravi najbolja perika, na kojoj je radilo 48 vlasuljara. Ovaj popularni trend nastavio je i kralj Čarls II, a stil se proširio i po aristokratiji ali i po srednjoj klasi.

Cijena obične perike, tada je iznosila koliko i prosečna plata stanovnika Londona, oko 25 šilinga. Bolje, kvalitetnije i ljepše perike koštale su i više od 800 šilinga.

Perike su takođe predstavlje idealno rešenje u borbi protiv vaški.

Francuzi su odbacili perike u toku Revolucije, a Britanci su je isključili iz upotrbe nakon što je uveden porez na prah, koji je suzbijao neprijatan miris.

/edukacija.rs/

(Visited 55 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments