Zašto optimisti lakše dolaze do posla?

3 apr

Pronalazak novog posla je uvijek zahtijevan i iscrpljujuć proces, te značajno može uticati na naše raspoloženje. Međutim, i naše raspoloženje i duh isto tako mogu uticati na pronalazak posla.

Optimistično razmišljanje osnažuje vas tokom nesigurnih vremena, potičući vas na pozitivno djelovanje. Razlog tome je što optimisti uglavnom očekuju da im se tokom suočavanja s izazovima dogode dobre stvari i, što je najvažnije, vjeruju da je njihovo ponašanje važno za stvaranje pozitivnih promjena. Kako donosi Harvard Business Review, među ljudima koji su nedavno ostali bez posla vrlo se lako može prepoznati optimist.

Zašto optimisti lakše pronalaze posao?

Naime, oni brže poduzimaju radnje kako bi pronašli novi posao jer vjeruju da su negativni događaji samo privremeni. Isto tako redovno ažuriraju svoje životopise, prelaze na LinkedIn i umrežavaju se s bivšim kolegama kako bi pronašli priliku za novo radno mjesto. Pesimisti će se približiti tim ponašanjima, ali često im treba više vremena i rade se s manje entuzijazma, što u gotovo svim slučajevima utječe na njihove konačne rezultate.

Optimizam je također koristan i u razgovoru za posao. On potencijalne kandidate čini dopadljivijima i simpatičnijima. Kad vas poslodavac upita o nedavnom izazovu s kojim ste se susreli i kako ste ga riješili, način na koji odgovarate govori o vašim budućim izvedbama. Optimisti se više usredotočuju na energične aspekte rada i područja u kojima imaju kontrolu. Ako ispitanik daje odgovor s naglaskom na moguća rješenja, umjesto da samo raspravlja o problemu, ta osoba je dobar kandidat za radno mjesto za koje se prijavljuje.

Važnost optimizma na radnom mjestu

Čak kada pronađete i dobijete novi posao, vaš optimizam i dalje igra važnu ulogu na radnom mjestu. Naime, provedeno istraživanje na ovu temu pokazalo je da postoji pet puta manja vjerojatnost da će optimisti sagorjeti na radnom mjestu nego pesimisti.

Osim toga, vjerojatnost da će optimisti biti visoko angažirani na radnom mjestu čak je tri puta veća nego što je to u slučaju pesimista. U studiji provedenoj na Sveučilištu u Pennsylvaniji otkriveno je da optimistični radnici u prodaji postižu bolje rezultate od svojih pesimističnih kolega za 37 posto. Također je utvrđeno da tijekom karijere zarađuju više te da su mnogo zadovoljniji svojim uspjesima.

Način razmišljanja možete i promijeniti

Dobra stvar je ta da su istraživanja pokazala kako je na načinu razmišljanja moguće raditi. Baš kao na mišićima u teretani, na njemu možete raditi kako biste ga ojačali. Naime, vaš način razmišljanja nije samo rezultat vaših gena ili odgoja. Preusmjeravanjem pažnje na pozitivne dijelove života i vašu osobnu snage, bez problema možete “preusmjeriti” mozak prema optimističnom načinu razmišljanja.

Kako donosi Harvard Business Review, brojna istraživanja dosad su pokazala da su ove tri stvari učinkovite za izgradnju optimizma: razmišljanje o stvarima na kojima ste zahvalni, slanje motivacijskih e-mailova kolegama ili prijateljima te svakodnevno zapisivanje najvažnijih trenutaka koji su vam se dogodili u posljednja 24 sata. Umjesto da se usredotočite na pritužbe i probleme, ove jednostavne radnje preusmjerit će vaš mozak prema optimizmu.

/womeninadria.com/

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments