Zašto neke razgovore ne bi nikada trebala voditi preko poruka: 7 prednosti koje ima razgovor uživo

21 jan

A group of friends at a coffee shop

Znamo da je lakše neke teže i osjetljive razgovore voditi preko poruke jer se tada osjećamo zaštićenije i slobodnije pošto ta osoba nije pred nama. Zvuči kao bolja ideja, ali zapravo nije, a evo i zašto.

Tehnologija nam je itekako pomogla da neke teške razgovore obavimo na puno lakši način. Tako smo počeli prekidati preko poruka, obračunavati se preko poruka, ispričavati se preko poruka i dijeliti neke velike trenutke poput prvog „volim te“ isto preko poruke. Sve te, i još puno drugih stvari, ipak je bolje izgovoriti uživo, osobi u lice. Sigurno ni ti ne bi htjela da te netko ostavi preko poruke ili da se ide s tom obračunati preko poruke, a nedavno ste se vidjeli. Malo je kukavički takve razgovore voditi preko poruka. To nije ni mjesto ni način. Poruke mogu dovesti i do nesporazuma kojih uživo ne bi bilo. Zašto sve one bitne razgovore ne bi trebala voditi preko poruka? Dajemo ti 7 dobrih razloga, koji pokazuju prednosti razgovora uživo.

1.Nema mjesta za nesporazum
Preko poruka se riječi mogu svakako shvatiti. Ti možeš misliti jedno dok pišeš, a osoba koja je dobila poruku će to interpretirati drugačije. Ne vidi te i ne vidi tvoje izraze lica ili tvoj govor tijela, a to su detalji koji nam u razgovoru pomažu da vidimo koliko je netko ozbiljan, šali li se, koliko je ljut i slično. Može doći vrlo lako do nesporazuma preko poruka i to zbog neke gluposti, što se uživo ne bi dogodilo.

2.Pokazat ćeš da imaš suosjećanja
Kukavice će preko poruka obavljati one teške razgovore za koje nemaju hrabrosti obaviti ih uživo. Nemoj biti jedna od tih ljudi. Bilo da prekidaš, želiš nekome nešto prigovoriti ili ulaziš u raspravu – bolje je pričekati i krenuti s tom temom kada se vidiš s osobom. U suprotnom će te doživjeti kao grozniju nego što jesi.

3.Možeš čitati govor tijela i reagirati
Bilo koji razgovor jako lako može otići u krivom smjeru. Preko poruke se to može pretvoriti u pravi kaos i problem gdje ga zapravo uopće nema. A sve zato što ne vidiš osobu i njene reakcije. Uživo ćeš po izrazu lica ili govoru tijela točno vidjeti kako tvoje riječi utječu na njih i moći ćeš lakše i brže reagirati prije nego dođe do katastrofe. Preko poruka se takve situacije redovito pretvaraju u drame.

4.Nećeš biti toliko brutalna koliko bi bila preko poruke
Kada se skrivamo iza ekrana svog mobitela imamo više hrabrosti. Nekada je to dobro, ali nekada baš i ne jer postajmo ona loša i grozna verzija sebe. Uživo nema šanse da bi osobi u lice rekli sve stvari koje ćemo joj bez problema reći preko poruke.

5.Možeš bolje pokazati svoje emocije
Kada pričaš s nekim preko poruke, emocije jedino možeš pokazati korištenjem emojija. Iako ih ima milijun i lako možeš pronaći baš onaj koji pokazuje tvoju emociju, ipak to nije to naspram razgovora uživo. Tada će osoba bolje vidjeti tvoje emocije i sukladno tome bolje (i pametnije) reagirati. Veće su šanse da ćete riješiti problem i da će sve proći bolje ako se razgovara uživo.

6.Stvari koje kažeš neće osoba tako lako moći dijeliti s drugima
Kada napišeš nešto preko poruke, postaje izvan tvoje moći tko će sve to vidjeti. Osoba lako može screenati i podijeliti bilo gdje sve što si rekla – i ima dokaz, jer lako pokaže da je poruka došla od tebe. Kada kažeš nešto uživo, nema točno spremljenog što si rekla. Može pričati drugima što želi, ali nema dokaza. Ovo je pogotovo bitno za zapamtiti kada vodiš neke riskantne razgovore koji bi ti se mogli obiti o glavu ako neka druga osoba sazna za njih.

7.Ovako je ozbiljnije
Svaki će razgovor djelovati ozbiljnije kada se vodi uživo nego preko poruke. Kada ti je bitno ostaviti dojam da si stvarno ozbiljna i da ozbiljno misliš to što govoriš, takav ćeš dojam ostaviti uživo, a ne preko poruke.

teen385.dnevnik.hr

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments