Zašto je teško koncentrisati se na knjigu?

12 dec

4 Ways to Read a Book: How to Get the Most out of Reading - 2022 - MasterClass

Dugo niste pročitali neku knjigu, jer kad god neku i započnete, osjećate se kao da se probijate kroz gustu maglu, strašno vas je lako omesti, nikako da se usredotočite, misli vam vrludaju, gubite nit? Zašto se to događa?

Stoga, želite li poboljšati svoju koncentraciju za čitanje – čitajte. Počnite s malim tekstovima. Čitajte za početak u kraćim intervalima tekstove o nečemu što vas posebno zanima i što će vam lakše zaokupiti pažnju, pa postepeno produžite  vrijeme čitanja.

10 must-read classic books for beginners - Big Think

Isto tako, ne treba zanemariti ni podsvjesnu struju misli i briga koje vas opterećuju u svakodnevnom životu, a koje su neprestano prisutne, čak i kad ne razmišljate svjesno o njima. One su te nametljive misli, koje vas krenu salijetati čim se pokušate opustiti čitanjem. Pažnja je vještina koja zahtijeva fokus.

Često se dogodi da uzmemo čitati nešto zato što nam je to preporučio neko koga cijenimo, ili jer je riječ o knjizi koju svi hvale. No, nikako se maknuti od prvoga poglavlja. Je li vam ikad palo na pamet da nešto što je drugima zanimljivo ne mora nužno biti zanimljivo i vama, i da je to skroz u redu? Ako vas neka knjiga ne zanima – ostavite je i pokušajte s drugom.

Your Guide To The 24 Best Bookshops In Melbourne For 2022 | Urban List Melbourne

Želite li poboljšati svoju koncentraciju za čitanje, možete pokušati s nekom od ovih strategija:

— Kad imate slobodnog vremena, umjesto da automatski posegnete za daljinskim, uzmite knjigu.

— Nemojte se ‘tjerati’ čitati jer mislite da morate. To će vas samo natjerati da zamrzite čitanje.

— Smanjite remetilačke faktore u svojoj okolini – ugasite radio ili televiziju, zatvorite prozor, maknite se od izvora buke, udobno se smjestite.

— Ako osjetite da vas je čitanje počelo zamarati, odmorite se!

— Ključno je odabrati knjigu koja vas zanima. Čitanje je aktivnost od koje biste prvenstveno vi sami trebali imati koristi, u kojoj biste trebali uživati. Ako vam se sadržaj ili prvih nekoliko poglavlja knjige ne čine dovoljno zanimljivima, uzmite drugu. Prije ili kasnije, nešto će vas zaintrigirati. A onda je samo nebo granica.

3,280 Head With A Bookshelf Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

-tportal.hr

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments