Zašto je lakše dobiti novi posao dok ste zaposleni

24 dec

Stara mudrost kaže kako je lakše dobiti novi posao ako ga već imate. Kako to uglavnom biva sa starim mudrostima, to je točno.

“Poslodavci radije zapošljavaju ljude koji su već zaposleni“, citira Investopedia Alison Green, autoricu knjige “Kako dobiti posao: Tajne menadžera za zapošljavanje“,

Nije riječ o tome da odjeli za ljudske resurse imaju predrasude o nezaposlenima, iako je to ponekad točno. Čak i tijekom ekonomskih kriza, kada je mnogo dobrih stručnjaka nezaposleno, oni koji su zaposleni imaju prednost ako traže novu poziciju.

Što drugima znači da ste “bez posla”?
Jedan od razloga zbog kojeg je vjerojatno lakše dobiti novi posao ako ste već zaposleni jest to što niste previše željni novog položaja. Pretjerana želje može biti pogubna kada tražite posao, upozoravaju stručnjaci. Mnogim poslodavcima, koliko god se to moglo činiti čudnim, to je odbojno.

Točno ili pogrešno, poslodavci uglavnom pretpostavljaju da ljudi odlaze s nekog posla zato što:

(a) bi trebali biti otpušteni
(b) su dobili otkaz, ali kažu da su sami otišli
(c) su frustrirani poslom, a to je zabrinjavajuće jer svaki će posao u određenom trenutku frustrirati.

Osim toga, ako imate posao, to vam osigurava čvršću poziciju u pregovorima, jer vam novi posao nije nužan. A poslodavci to jako dobro znaju.

Imati posao znači biti umrežen
To što imate posao daje vam još neke prednosti, bez obzira na to tražite li novi posao ili ne.

Jedna od tih važnih prednosti je vaša profesionalna mreža. Forbes.com citira Andyja Teacha, korporativnog veterana i autora knjige “Od diplome do korporacije: Praktični vodič za uspon korporativnim ljestvicama, jednu po jednu”. “Dok radite”, tumači Teach, “stalno komunicirate sa svojim kontaktima iz industrije … Ako niste zaposleni, gubite tu prednost. To vas stavlja u defenzivni položaj”.

Praznina u profesionalnoj karijeri
Ako nemate posao dok tražite novi, imate rupu u vašoj radnoj biografiji. A to je problem jer može stvoriti pogrešan dojam o vašim sposobnostima i ambicijama ili da ste s prethodnog posla otpušteni zbog neprofesionalnosti.

“Najgore je ako potencijalni poslodavac pomisli da ste lijeni ili da vas nije briga za vašu karijeru”, kaže Bronwen Hann, agentica za zapošljavanje iz Toronta.

Budite diskretni
Traženje posla dok ste zaposleni kod drugog poslodavca podrazumijeva određene rizike. Vaš trenutni poslodavac može doznati za vaše aktivnosti i protumačiti to kao nelojalnost ili čak kao dovoljan razlog da vam da otkaz.

Dobra ideja mogla bi biti da o svom nezadovoljstvu razgovarate s vašim nadređenim prije nego što počnete tražiti neki drugi posao. Možda postoje neka rješenja unutar tvrtke za koju radite. Ako takvih mogućnosti nema, stvarno je vrijeme da potražite neko drugo rješenje.

Kako do preporuka?
Najbolje je da vaš šef ne zna da tražite novi posao. Kao što smo već spomenuli, mogao bi to protumačiti kao manjak lojalnosti, štoviše kao izdaju.

A to što se ne možete obratiti šefu kako biste zatražili preporuke je problem. Kada pregovarate o poslu, često će vas pitati mogu li kontaktirati vašeg sadašnjeg poslodavca. Ako pretpostavimo da je odgovor čvrsto “Ne!”, još uvijek će vam trebati reference.

Zamolite za preporuke nekog od svojih bivših poslodavaca ili kolege koji su nedavno napustili vašu tvrtku. Ako morate, odaberite nekoga kome vjerujete zu tvrtki za koju radite.

Traženje novog posla oduzima vrijeme i energiju. Morate biti oprezni da ne zapostavite svoj trenutni posao. I nikada, nikada nemojte reći potencijalnom poslodavcu da tražite novo radno mjesto jer mrzite šefa. Iskrenost se u takvoj situaciji ne preporučuje.

/tockanai.hr/

(Visited 180 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments