Zamrznuti u vremenu: 6 gradova koji su sačuvali svoju srednjovjekovnu arhitekturu

12 jun

PIODAO, PORTUGALIJA

Smešten u centralnom delu države, Piodao je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugaliji. Zahvaljujući arhitekturi koja odoleva vekovima, ovo selo klasifikovano je kao spomenik od javnog značaja i privlači brojne turiste.

U ranom srednjem veku, urbano središte bilo je u Kasal de Piodam, u dolini koja se nalazila u blizini sadašnjeg sela. Kada je odlučeno da se na tom mestu izgradi opatija (koja do danas nije sačuvana) naselje je preseljeno. Primorani da odu sa svoje zemlje, stanovnici su se naselili na južnoj padini planine, verovatno oko 15. veka. Tamo su, vremenom,  izgradili ovo nevjerovatno lepo planinsko selo čije se kuće i po obliku i po boji stapaju sa planinom.

srednjovekovni-gradovi_493043344

srednjovekovni-gradovi_769199035

ĆIVITA DI BANJOREĐO, ITALIJA

Srednjevjekovno naselje Ćivita di Banjoređo nalazi se na visokoj, strmoj stjieni u blizini grada Banjoređo. Nekada su ova dva mesta činila celinu, ali ih je u XVIII veku razdvojio snažan zemljotres. Stari most je uništen u Drugom svetskom ratu od strane nacista. Danas su ponovo spojena uskim pješačkim mostom dužine 366 metara koji se prostire iznad kanjona.

srednjovekovni-gradovi_147087089

 

ALBEROBELO, ITALIJA

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad sa druge planete, gde su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bijele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme – dobrodošli u Alberobelo.

Pre oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40km udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci, koji su se doselili masovno u Italiju, za vreme kolonizacije u periodu između 8. i 5. veka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

 

srednjovekovni-gradovi_708456214

FENGHUANG, KINA

Na jugozapadu kineske pokrajine Hunan, uz obalu reke Tuo Đijang nalazi se neobično mesto: grad koji kao da nije ni okrznuo dah savremenog doba.

Fenghuang, naime, još uvek izgleda onako kako je izgledao u danima dinastija Ming (koja je vladala od 1368. do 1644. godine) i na početku vladavine dinastije Ćing (od sredine XVII veka) – još uvek su tu prastare kuće (čak oko dvije stotine), uske ulice, misteriozni prolazi, drevni bunari, hramovi, jedinstveni mostovi, čuvena stara gradska kapija.

srednjovekovni-gradovi_1261527649

 

DINAN, FRANCUSKA

Postoje gradovi koji imaju svoje pojedine simbole i arhitektonska čuda koja morate da vidite. Ali, postoje i oni koji su atrakcija svojim postojanjem. Jedan od njih je francuski srednjovekovni gradić Dinan.

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske, u poznatoj pokrajini i poluostrvu Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su nastajali u dolinama reke Rans, Dinan je “nikao” na brdašcu zbog čeka se iz njega pruža očaravajuć pogled.

Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. veka, a zbog njegovih odbrambenih zidova, šetajući ulicama, imate utisak da ste putovali vremeplovom. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

srednjovekovni-gradovi_1632608011

KUENKA, ŠPANIJA

Smješten na strmim planinskim padinama s pogledom na klisuru reka Hukar i Huekar, oko 170 km istočno od Madrida, nalazi se srednjovekovni grad Kuenka. Grad se utapa u prirodni pejzaž i kule iznad španskog predgrađa poznat u romanu Migela de Servantesa.

Kuenka predstavlja primjer dobro očuvanog srednjovekovnog utvrđenja. Sagradili su ga Mavri u VIII veku, i imao je i muslimanske i hrišćanske vladare. U XII veku ga je osvojio Alfonso VIII od Kastilje, a ranih 1800-ih godina je bio djelimično srušen u Poluostrvskom ratu.

srednjovekovni-gradovi_1827641447

/nationalgeographic.rs/

(Visited 81 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments