Zakorači u nove avanture – Iskustvo s Erasmus+razmjene mladih

14 jun

Razmjene mladih izvrsna su prilika za razvoj vještina, upoznavanje s društvenim prilikama i kulturnim razlikama te za jačanje vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija i prijateljstvo.

Razmjene mladih prilika su da kraće vrijeme stanujete s drugim mladima i surađujete na zajedničkom projektu.

Sudjelovanje u Razmjeni mladih prekrasno je iskustvo koje vas tjera da puno rastete i razvijate se kao pojedinac. Ovakva iskustva vam pomažu da shvatite kako svi zaslužuju ista prava i mogućnosti.

Iskustvo Sare Suton vam može pomoći da se ohrabrite i odlučite za taj korak.

Sara Suton je mlada aktivistica iz Sarajeva koja se odlučila za taj korak na drugoj godini fakulteta te je u drugoj godini na prvom semestru aplicirala na program Erasmus+ da provede svoj drugi semestar na univerzitetu u EU. Odlučila se za Univerzititet u Almeriji- Universidad de Almeria u Španiji. I tu je provela svoj drugi semestar fakulteta.

Oduvijek sam voljela da putujem, da upoznajem nove ljude, da istražujem nove  kulture i države sa svojim prijateljima, često putujem i uvijek koristim svaki slobodan momenat da odem na neko novo mjesto. Ostvarila sam nova prijateljstva sa ljudima za koje nikad nisam mislila da ću ostvariti tako blizak odnos i koji ne pričaju moj maternji jezik. Putovanja će biti nešto što ću najviše pamtiti i kada gledam slike sa tih putovanja podsjećaju me na najljepše razdoblje u mom životu. Moje iskustvo sa razmjene mi je otvorilo mnogo prilika s tim što sam prvo sazrjela kao osoba i postala samopouzdanija. Takođe mi je pomoglo na mom intervjuu za posao jer je kompanija sa sjedištem u Engleskoj i njima je jako značilo da sam ja kao osoba upoznala mnogo kultura i da mogu da radim sa različitim profilima ljudi jer sam na Erasmusu radila projekte sa ljudima iz razlicitih zemalja. Ovo iskustvo bih svakako ponovila jer se dosta isplati i dobila sam mnoge benefite i iskustvo da se osamostalim, da živim sama u drugoj državi i da upoznam različite kulture i još mnogo toga. Ja bih preporučila svima da apliciraju na ovakve prilike jer su zaista jedinstvene. Moja poruka mladima je da nikada ne odustaju,da budu  hrabri i da vjeruju u sebe što je ključno zapravo i da iskoriste svaku priliku koja im se pruža.” 

Autor članka: Naida Selak

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments