YOUTH MANIFESTO: način na koji možemo da mijenjamo!

1 jun

Youth manifesto predstavlja dokument koji izražava stajališta, prioritete i zahtjeve mladih. Odnosi se na različite aspekte društva, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, kultura, okoliš, politika i drugi problemi koje se smatraju relevantnim. Predstavlja način da se mladima pruži platforma za izražavanje mišljenja, a naročito istaknu pitanja koje mladi prepoznaju kao važnima. Često se koristi kao način da se mladima pruži platforma za izražavanje mišljenja i da se istaknu pitanja koja ih najviše zanimaju.

Cilj youth manifesta je promovirati participaciju mladih ljudi u društvu, utjecati na političke odluke i poboljšati njihovu perspektivu u donošenju politika i promjena. Često sadrže konkretne prijedloge i akcijske planove kako bi se postigli željeni ciljevi mladih ljudi.

Razlozi zbog kojih je Youth manifesto važan su:

  1. Izražavanje glasova mladih: Youth manifesto pruža platformu mladima da izraze svoje stajališta, prioritete i zahtjeve.
  2. Utjecaj na političke procese: Manifesto može potaknuti promjene politika i programa koji se odnose na mlade ljude te osigurati da njihovi interesi budu uključeni u političku agendu.
  3. Mobilizacija mladih: Manifesto može potaknuti mlade ljude da se organiziraju, sudjeluju u kampanjama i djeluju kako bi postigli promjene koje žele vidjeti.
  4. Povezivanje i solidarnost: sredstvo povezivanja među mladima koji dijele slične stavove i ciljeve.

U skladu s tim, protekla sedmica bila nam je u znaku Youth manifesta. Organizovali smo dva događaja.

Konferencija “Frontloading Youth Embedment in European Territorial Cooperation”

S ciljem okupljanja korisnika i predstavnika INTERREG IPA-e programa 23.maja organizovali smo konferenciju pod nazivom “Frontloading Youth Embedment in European Territorial Cooperation”. Pitanja na koje smo pokušali da odgovorimo su:

  • Konkretne preporuke za mlade i programske koordinatore kako povećati uključivanje mladih u Interreg IPA projekte;
  • Zašto su mladi u prvom planu kada je u pitanju proces proširenja; te
  • U kojem obimu je 12 preporuka Manifesta mladih implementirano na području Zapadnog Balkana.

Međutim, to nije sve! Dalje smo se zaputili u Mostar kako bismo sa mladima upravo govorili o ovom programu.

U prostorijama Narodne biblioteke u Mostaru, 25. maja organizovali smo Seminar “INTERREG IPA Programmes: What’s in there for youth?” koja je okupila korisnike INTERREG IPA-e i predstavnike programa s ciljem promocije uključivanja mladih u ovakve programe i projekte.

Sa mladima smo razgovarali o preporukama o tome kako povećati uključivanje mladih u ovakve programe i projekte, te koji su glavni izazovi sa kojima se susreću organizacije prilikom apliciranja za Interreg programe i kako možemo prevazići postojeće prepreke.

Vijeće mladih Federacije BiH, uz podršku Instituta za saradnju i razvoj (CDI) iz Albanije, a u partnerstvu sa Evropskom komisijom, realizuje projekt pod nazivom “Raising awareness on the Youth Manifesto in the Western Balkans

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments