Voliš volontirati i putovati? Evo iskustvo mlade aktivistice sa voloterskog kampa na Islandu:

11 jun

Šta je volonterizam?

 

Volontiranje se u najširem smislu definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva.

Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku razvijenih zemalja, zemalja u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Mnogim volonterima je najbitnije da učine nešto dobro za neke druge ljude ili životinje, pa čak i biljke,  i zbog toga ulažu svoj rad i slobodno vreme, a za uzvrat su jednostavno sretni što čine nešto dobro.

Pored razvijanja svojih vještina i znanja, volontiranjem možete obići svijet i upoznati mnoge ljude. Po cijelom svijetu postoje organizacije koje omogućavaju putovanja u sklopu volonterskih kampova. Na tim kampovima se održavaju radionice, humanitarne akcije, poslovi, itd. Cilj volontiranja je ulaganje u zajednicu, ali i u sebe.

Tokom volontiranja i volonterskih kampova upoznajemo ljude iz raznih dijelova svijeta, države. Kroz ta upoznavanja razvijamo komunikaciju, naučimo saslušati, poštovati i uvažiti tuđe mišljenje.

Iskustvo mlade aktivistice na volonterskom kampu:

Da volonterski kampovi ne služe samo drugima, nego i nama samima, potvrdila nam je i Sara Kelava. Sara je aktivna volonterka iz Travnika koja je sa Centrom za edukaciju mladih imala priliku otići na Island.

Svoje iskustvo je podijelila s nama:

Moj motiv za volontiranje je želja da budem uključena, da sudjelujem, da si ispunim dane. Jednostavno želja mi je da mi život ne bude tako običan i da mi svaki dan ne bude isti. Kroz volonterske kampove putujem i upoznajem ljude i radim neke korisne stvari za sebe i lokalnu zajednicu.

Stečeno iskustvo tokom kampa:

Radionice su bile dobre, poučne, bilo je dosta slobodnog vremena i prilike za upoznavanje s drugima, a tako i za upoznavanje nama svima neobičnog grada jer je kamp bio na Islandu.

Naučila sam mnogo o komunikaciji s drugima, o smišljanju velikih projekata iz malih zajednica i mnogo drugih stvari. Kasnije sam stečeno iskustvo iskoristila u provođenju nekih osobnih projekata u lokalnoj zajednici. Svaki novi kamp i nova edukacija u meni probudi veću želju da uđem dublje u srž aktivizma jer shvatim koliko je to zapravo korisno i plemenito.

Najbolje iskustvo mi je odlazak na planinarenje, jer smo ipak bili u jednoj egzotičnoj zemlji i takvo nešto nisam nikad doživjela.

Ako ste i vi zainteresovani za volonterske kampove ovdje možete naći mnoge prilike:

Autor članka: Tara Halilagić

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments