Vještine, poslovi i liderke budućnosti: Transformacija tržišta rada u BiH

7 mar

Dok Svjetski ekonomski forum predviđa da će 65% djece koja danas započinju školovanje raditi na novim tipovima poslova koji još ne postoje, Bosna i Hercegovina suočava se s ključnim izazovom: kako pripremiti mlade za budućnost koja je istovremeno nepredvidiva i obećavajuća?

Ovo pitanje stoji u središtu Godišnje konferencije Fondacije Mozaik “Vještine, poslovi i lideri budućnosti”, koja se održala 27. februara 2024. u Hotelu Hills na Ilidži, okupivši preko 250 učesnica i učesnika iz javnog, privatnog, razvojnog i nevladinog sektora te akademske zajednice.

Globalne promjene, uključujući digitalnu transformaciju, klimatske promjene i sukobe, drastično mijenjaju tržište rada. Ove promjene zahtijevaju novi set vještina i pristup obrazovanju koji mladima omogućava da budu fleksibilni i spremniji za poslove koji tek nastaju. Konferencija je predstavila niz dinamičnih panela i inspirativnih govornika koji su se bavili upravo ovim temama. Kao inspiracija za diskusiju predstavljen je izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma „Budućnost poslova“, a prisutnima se obratila i Njena ekselencija, ambasadorica Ingrid MacDonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH koja je govorila na temu UN Ciljeva održivog razvoja i budućnosti poslova.

Panel “Budućnost BiH: Izazovi i razvojne strategije u globalno-promjenjivom kontekstu“ okupio je predstavnice i predstavnike razvojnih agencija najinovativnijih zemalja na svijetu: Evu Smedberg, šeficu Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH, Emily Krunic zamjenicu direktorice USAID Misije u BiH, Stefana Elleroa, šefa kooperacija u Delegaciji EU u BiH te Siroca Messerlija, direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH koji je ovom prilikom istaknuo:

“Švicarska i Bosna i Hercegovina suočavaju se sličnim izazovima starenja populacije i niskog rasta produktivnosti. Za budućnost rada, vlade i privatni sektor bi se trebali fokusirati na razvoj digitalnih sposobnosti, ličnih i socijalnih vještina te na cjeloživotno učenje”.

Na konferenciji je premijerno predstavljen Rolify, platforma koju je Fondacija Mozaik razvila kao odgovor na prepoznate potrebe mladih. Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik je naglasio kako Rolify, evoluirajući iz zajednice lonac.pro, pruža mladima pristup resursima i zajednici koja broji preko 100.000 članica i članova i koja ih osnažuje da postanu lideri budućnosti:

“Pred nama je era velikih promjena, gdje će sposobnost brzog učenja i prilagođavanja definisati uspjeh pojedinca i društva. Rolify ne samo da mladima pruža alate i resurse potrebne za ovakvu adaptaciju, već ih potiče da preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju bolje budućnosti za sebe i svoje zajednice”.

Fondacija Mozaik poziva pojedince, organizacije, institucije i kompanije da se aktivno uključe u kreiranje bolje budućnosti kroz Rolify zajednicu. Bilo da ste mlada osoba u potrazi za prilikama, edukator, mentorica, startup ili etablirana kompanija, vaš doprinos je neprocjenjiv. Pišite o vještinama koje oblikuju sutra, dijelite otvorene pozicije, promovišite edukativne programe, nudite mentorstvo, edukativne kurseve, objavljujte grantove ili investicije za inovativne projekte. Svaka objava, svaki dijeljeni sadržaj i svaka inicijativa pomažu u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i izgradnji obrazovanijeg i inovativnijeg društva.

rolify.com

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments