Veterani i mladi u Banjoj Luci pokrenuli dijalog o temama o kojima se inače ne govori

1 sep

Banja Luka, 31. avgust 2023 – Banja Luka je protekle sedmice bila mjesto dijaloga veterana posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i mladih ljudi. Dijaloška radionica “Zajedno za dijalog” u organizaciji Udruženja za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravipožar” i u saradnji sa udruženjem “Perpetuum mobile” potaknula je brojna pitanja i razgovor o temama koje se inače u porodicama ne pokreću.

Osnivač i predsjednik Udruženja Spasoje Kulaga istakao je da je ovaj skup bio jedan u nizu avgustovskih aktivnosti koje su u sedam gradova okupile grupe mladih u okviru programa “Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva” (KUVI) i uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Upotreba veteranskog iskustva s ciljem prevencije nasilja među mladima, prikaz stvarne slike rata, razbijanje predrasuda o ratu kao nečemu dobrom i razvijanje kritičkog pogleda prema ratu samo su neki od ciljeva ovog programa koje su u Banjoj Luci predstavili ratni veterani.

Nakon što su, vođeni fascilitatorima, ispričali svoja ratna iskustva, veterani su odgovarali na pitanja mladih.

“Odrastamo u sredinama u kojima se ratne teme ne potežu. Zanima nas da slušamo o tome, ali većinom ne dobijamo odgovore jer nam roditelji ne žele pričati. Kada ih pitamo, oni odbijaju govoriti”, samo su neki od komentara mladih koji su se mogli čuti na radionici.

Mlade je zanimalo i zašto se u medijima ne govori o primjerima gdje su ljudi jedni druge čuvali tokom rata.

“Mi mladi nismo ni vidjeli rata, a vodimo debate. Ne treba tražiti ono što ne možeš ponuditi. Ja ne volim kulturu sjećanja koja favorizuje samo jednu stranu. Ovo je način kako treba poticati kulturu sjećanja”, poručila je jedna od učesnica.

Kako je istakao Kulaga, predsjednik udruženja koje okuplja veterane iz sve tri vojske koje su ratovale u BiH od 1992. do 1995. godine, ovo je način da na jednoj strani veterani prevazilaze traume iz prošlosti, a na drugoj strani da daju svoj direktni doprinos izgradnji mira i pomirenja u BiH.

“Pravipožar” još od 2011. godine aktivno radi s veteranima, ženama žrtvama rata i mladima. Zajedničke grupe veterana dosad su posjetile gradove širom BiH s istim ciljem – debatom doprinijeti razumijevanju ratne traume i njenih posljedica na svakog pojedinca, njegovu porodicu i cijelo društvo.

Aktivnosti Udruženja možete pratiti na web stranici www.pravipozar.org.ba, kao i na Facebook i Instagram profilu.

-mreza.mira

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments