Važne biznis lekcije iz 2 velike svjetske kompanije

1 avg

Smišljanje kampanja, reklama i oglasa realnost su koja čeka sve studente marketinga. Osim što dobre kampanje imaju materijalne koristi i za klijenta i za marketinški tim, često veće zadovoljstvo pričinjava osjećaj dobro odrađenog posla. Za vrijeme faksa svakako je dobro informirati se novostima iz industrije, a osim onoga što učiš na fakultetu, veliko ćeš znanje steći učeći iz najvećih svjetskih kampanja.

NIKE I „JUST DO IT“

Jedna od najvećih kampanja 20. stoljeća ona je Nikeova sa sloganom „Just do it“ iz 1988. godine. Prije lansiranja kampanje, Nike se borio s izlaskom na američko tržište. Nakon što je kampanja puštena, Nike je pogodio doslovce sve Amerikance bez obzira na njihovu dob, spol ili fizičku spremu, odnosno ljubav prema sportu.

U idućih 10 godina, dakle do 1998. godine, Nike je povećao profit za 1000%, odnosno došao je od 800 milijuna dolara do 9.2 milijarde dolara zarade. Jednostavno, postao je svjetski relevantan brend.

MOTIVIRAJ KORISNIKE

Da, zvuči poprilično jednostavno. No, pogledaj Nike. Stvorio je krilaticu s kojom se mogu poistovjetiti svi ljudi – i nesportaši i sportaši, a poziva ih se na probijanje vlastitih granica. Dakle, djeluje itekako motivirajuće.

Nike se uspio diferencirati od konkurencije, i to na način da je jasno istaknuo razlike između sebe i konkurencije. Naime, Adidas je više posvećen, slobodno rečeno, timovima, a Nike je tu ugledao priliku da se potpuno posveti isključivo malom čovjeku.

APPLE I „THINK DIFFERENT“

„Think Different“ Appleov je odgovor konkurenciji, odnosno IBM-u koji je tada imao krilaticu „Think“. Od 1997. godine kada je lansirana ta krilatica do danas bila je i ostala Appleov zaštitni znak. Upravo od tada se i može pratiti veliki rast Applea koji je danas definitivno broj jedan u svijetu. Evo što možeš naučiti od Stevea Jobsa i Applea.

PITAJ SE ZAŠTO

Apple nije promovirao svoje proizvode niti dobrobiti koje oni donose svojim korisnicima. Steve Jobs ubrizgao je posve novu energiju u Apple koja je promijenila percepciju brenda, ali i ciljanu skupinu. Ciljana skupina postali su svi oni koji imaju strast mijenjati stvari i svijet oko sebe i koji uvijek žele znati zašto. Stoga, najbolje je da se i brend zapita isto pitanje.

Dakle, iz ovog je primjera vidljivo da nije uvijek nužno proizvod i njegove koristi staviti u prvi plan. Potrebno je proširiti kontekst, stvoriti priču, natjerati korisnike da promišljaju i time ih zaljubiti u sebe i svoj brend. Eh, tada se proizvod najbolje prodaje.

-pvzg.hr

(Visited 39 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments