Upoznajte umjetnicu koja oslikava odbačene predmete u prirodi

8 apr

Vjerovatno si i ti mnogo puta pronašao/pronašla odbačene, stare ili izgubljene predmete dok šetaš prirodom. Pedagoginja i umjetnica Mariah Reading, pronašla je novu svrhu za te neželjene predmete koje ljudi izgube slučajno ili namjerno bacaju u prirodu. Svoje majstorske slikarske vještine, koristi za pretvaranje smeća/otpada/izgubljenih predmeta u zapanjujuća umjetnička djela, koja se besprijekorno stapaju sa prejzažom i prirodnim okruženjem u kojem je predmet pronađen.

Porijeklom iz Bangora, ona je u mladosti razvijala svijest i strast prema zaštiti prirode. “Odrastala sam okružena sa šumama, planinama, nacionalnim parkovima i rijekama oko sebe.”

Ona je primijetila vezu između umjetnosti i smeća/otpada, dok je pohađala čas skulpture na završnoj godini Bowdoin College-a. Inspirisana da smanji upotrebu svojih vlastitih materijala, umjetnica je pronađene predmete počela koristiti kao platna, za svoje pejzažne umjetničke slike. Nastavila je to i nakon što je diplomirala, sakupljajući smeće i odbačene predmete iz nacionalnih parkova širom SAD-a.

“Moja umjetnost je improvizacija. Sve se zasniva na onome što sam saznala na terenu. Njena serija umjetničkih slika inspirisanih odbačenim ili izgubljenim predmetima u prirodi, uključuje razne predmete kao što su papuča, rukavica, kaciga, kapa i slično. Ona pronađenim predmetima daje potpuno novu namjenu, pretvara ih u umjetnička djela i savršeno dočarava izgled prirodnog okruženja na kojem je odbačeni predmet pronađen.

/ultra.ba/

 

(Visited 43 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments