Upoznajte malu zemlju između Škotske i Engleske

5 jun

Na jugozapadnoj granici između Škotske i Engleske nalazi se Debatable Lands (zemlje o kojima se vodi spor). Nekada su na ovom području bila različita kraljevstva pa se postavljalo pitanje kome ono pripada. Samo ime označava sporno tlo.

Granica između Škotske i Engleske uspostavljena je Jorkškim ugovorom

Danas je to mirna ruralna oblast u kojoj se uzgaja stoka, a jedina oznaka da prelazite granicu sa Škotskom su natpisi “Dobro došli”.

Smatra se da su ove zemlje posljednja teritorijalna podjela u Velikoj Britaniji. Ovdje su se u periodu od 13. do 16. stoljeća vodile krvave bitke, kao i velike pljačke zemlje i stoke. Ova anarhična regija u kojoj je vladalo bezakonje bila je previše opasna da bi Škotska ili Engleska željele preuzeti kontrolu nad njima.

To je istaknuto u izvanrednom parlamentarnom dekretu koji su vlade obje zemlje, Škotska i Engleska, izdale sredinom 16. stoljeća. Nijedna strana nije htjela takvu odgovornost.

Debatable Lands

Granica između Škotske i Engleske uspostavljena je Jorkškim ugovorom 1237. godine. Iako neželjeno sa svih strana ovo minijaturno, neprohodno tlo koje ima svoja pravila postalo je četvrta zemlja Ujedinjenog Kraljevstva, pored Engleske, Velsa i Škotske.

Iako je ovo područje slabo posjećeno, ono obiluje prelijepim krajolicima, brežuljcima prekrivenim šumom, močvarama, lijepim gradovima i još ljepšim rijekama koje obiluju pastrmkom.

Granice ove regije možete istražiti velikom mrežom pješačkih, biciklističkih i jahačkih staza. Možete posjetiti i veličanstvene građevine kao što je Floors Castle, pješčane plaže poput Coldighama, ali Hadrijanovog zida koji je simbol drevne podjele između dvije zemlje.

Područje prelijepim krajolicima

Gradovi kao što su Canonbie i Langholm sada su lokalni centri za ribolov i planinarenje. Osim toga, biciklistička ruta od obale do obale duga je 173 kilometra.

Mjesto koje također treba posjetiti je u blizini kule Gilnockie koja se nalazi u blizini Rowanburna. Tu se nalazi jedan od najljepših nizinskih tornjeva Pele.

Kula Gilnockie otvorena je tokom cijele godine, a u njoj se nalazi i mala izložba i kafić te nude izlete koji će vas vratiti u 16. stoljeće.

Ova regija poznata je i po tekstilnoj industriji pa turisti mogu uživati i kupovati razne pletene i heklane dodatke na raznim izložbama u ovoj regiji.

No ukoliko želite naučiti više o historiji ovog mjesta, možete boraviti u kućama za odmor iz 16. stoljeća.

/avaz.ba/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments