Upoznajte inovativni svijet FabLab-a!

12 mar

1. Šta je FabLab i zašto je drugačiji od ostalih labova?

FabLab (Fabrication Laboratory) je organizacija i laboratorija koja predstavlja mjesto gdje je inovativnost univerzalna jedinica mjere!  Misija naše organizacije je dati priliku za stvaranje, igru, inoviranje i podučavanje svim zainteresovanim osobama bez obzira na godine, iskustvo ili obrazovanje. Članovi FabLab-a u našem labu mogu svoje ideje oblikovati u prototipove ili funkcionalne i održive test verzije proizvoda. Ono što nas čini drugačijim od ostalih jeste što radimo sa mladim osobama (djecom, školarcima, studentima i mladim naučnicima), ali i startupima i industrijom, kojima kroz pristup naprednoj opremi u labu,te pomoći i ekspertizama naših eksperata pomažemo da njihove ideje i projekti dostignu puni potencijal.
Za sve koji su zainteresirani za naše usluge – vrata FabLab-a su širom otvorena.

2. Otkad postojite u Bosni i Hercegovini?

Ideja za uspostavu FabLab-a potiče od svjetskog poznatog lidera u inovacijama, univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology). Fablab Sarajevo je prvi i trenutno jedini FabLab u Bosni i Hercegovini koji pripada globalnoj zajednici od skoro 2000 Fablabova širom svijeta. FabLab kao neprofitna organizacija postoji u Bosni i Hercegovini od Novembra 2019. godine, te smo krovna organizacija za sve buduće FabLab-ove. Laboratorij FabLab je otvoren u Sarajevu 7 .10 .2020.  godine kada smo upriličili otvorenje laboratorije, koje uslijed restrikcija i mjera uzrokovanih trenutnom pandemijom,  je sve bilo skromno, ali za nas je značilo početak rada i projekata, te otvorenost ka potencijalnim korisnicima. Cilj nam je proširiti mrežu FabLab-ova u BiH, kako bi naša misija bila nacionalna a ne lokalna. U ovoj godini očekujemo otvaranje u Banja Luci i Mostaru sa partnerskim organizacijama. Za2022. planiramo uspostavu FabLab-ova u Zenici, Tuzli i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

3. Koji je primarni fokus vašeg rada?

Usluge koje mi pružamo su: 3D printanje i 3D skeniranje, usluge modeliranja i digitalne fabrikacije, napredna elektronička laboratorija sa Arduino i Raspberry Pi razvojnim pločama/sistema, izrada prototipova, inžinjersko savjetovanje, biznis i savjetovanje iz oblasti zaštite intelektualnog vlasništva kao i STEM edukacijei treninge.
Fokus našeg rada je promicanje u inovativnosti, maštovitosti te slobode u radu bez obzira na vrstu ideje koja stoji iza nekog projekta. Želimo da kroz edukacije, pristup opremi, te razvijenu mrežu saradnika i stručnjaka budemo referenca za sveobuhvatnu pomoć inovatorima, naučnicima, poduzetnicima i industriji.

4. Ko sve može biti član FabLaba?

Kao što smo već naveli, vrata FabLab-a su otvorena za sve koji imaju želju da uče, stvaraju i svoje ideje stave u 3D format, da ih optimiziraju, zaštite ili čak komercijaliziraju. Za najmlađe posjetitelje i članove FabLaba planiramo radionice i treninge uskoro .Studenti u FabLab-u imaju mogućnost da steknu praktična znanja i vještine kao FabInterni i FabVolonteri .Ukoliko želite da budete dio FabLab tima, pratite oglase za ove dvije pozicije na našoj Facebook stranici.

5. Projekti na kojima ste do sada radili?

Fablab projekti posebnu pažnju daju onim aktivnostima usmjernim na korist zajednice, posebno kad je u pitanju primjena i korištenje 3D tehnologija. Tri glavna stuba FabLab-a su saradnja sa industrijom, akademijom i širom zajednicom. Primat u našim projektima su edukacija, jačanje kapaciteta i izgradnja vještina u polju aditivinih tehnologija. Značajniji trenutni projekti na kojima radimo su, među ostalim, i “Low-cost prosthetic upper limb devices” – izrada prostetičkih pomagala kroz e-Nable mrežu, “Spectrometer for the elemental analysis of materials” – izrada spektrometra za analizu sastava različitih materijala, “Light source with lasers and crystals” –svjetlosni izvor na bazi lasera i kristala, “Customin-the-earhearingaids” – izrada personaliziranih slušnih aparata, “Recyclebot” – aparat za reciklažu 3D filamenta, “Pharmaceutical dosage forms” – dozatori farmaceutskih proizvoda, “3Dprintinginveterinary anatomy” – 3D printanje u veterinarskoj anatomiji, itd.  Posebno smo ponosni na to što smo u kratkom vremenu uspjeli pronaći partnere u BiH, ali i van njenih granica, uključujući regionalne, evropske/globalne FabLab-ove, predstavnike svjetske akademske, naučne i kulturne zajednice, kao i uspostaviti partnerstva sa privatnim sektorom.

6. Poruka mladim ljudima?

Budite slobodni u svojim idejama, eksperimentima i istraživanjima. Ako vam treba pomoć u realizaciji vaših projekata, FabLab je tu da vas podrži- javite nam.

Autorica teksta: Javorovac Amina 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments