Upoznajte “Inat Trio”, virtuoze na harmonici

13 nov

U periodu od trećeg do devetog novembra 2019. godine, u portugalskom gradu Loule održan je 69. Svjetski trofej harmonike na kojem je učešće uzelo preko 160 takmičara iz više od 30 država. Na ovom prestižnom takmičenju predstavnike je imala i Bosna i Hercegovina.

Azmir Halilović, Asmir Hamzić i Danijel Lovrić, odnosno „Inat Trio“, kako sebe nazivaju, u Portugalu su branili boje naše države, a kući su se vratili okićeni bronzom, osvojivši fantastično treće mjesto u kategoriji Senior Chamber Music. No ovo nije jedini uspjeh koji su predstavnici Bosne i Hercegovine ostvarili u Portugalu. Naime, Azmir Halilović je nastupio i na Internacionalnom otvorenom trofeju koji je održan u sklopu Svjetskog trofeja i u kategoriji Accordion Singer osvojio 1. mjesto!

Kontaktirali smo članove”Inat Tria” kako bismo saznali više o njima i o tome kako je bilo učestvovati na jednom ovakvom događaju.

Inat Trio je osnovan 2016. godine u sklopu studijskog programa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. dr. Belme Šarančić-Nahodović, a čine ga Azmir Halilović-prva harmonika, Danijel Lovrić-druga harmonika i Asmir Hamzić-treća harmonika. Na pitanje kako su se odlučili upravo za ime “Inat Trio“, Azmir nam kaže: „Ime je dodijeljeno poslije kada smo odlučili da idemo na takmičenja van zemlje, pa smo htjeli nešto bosansko u imenu. Pošto smo i mi sami tvrdoglavi, a i zbog bosanskog inata, došli smo do ideje da se zovemo “Inat Trio.“

Azmir Halilović je magistrirao na Odsjeku za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te se trenutno usavršava u Francuskoj kod jednog od najpriznatijih profesora harmonike u svijetu, Frederica Deschampsa. Danijel Lovrić je trenutno na drugom ciklusu studija u Sarajevu, a ujedno je i profesor harmonike u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici. Asmir Hamzić je student četvrte godine prvog ciklusa studija Muzičke akademije u Sarajevu.

Od osnivanja pa do danas, ovaj trio je učestvovao na mnogim takmičenjima, a kao neke od zapaženih nagrada koje su do sada osvojili izdvajaju: 1. mjesto na Internacionalnom takmičenju u Slavonskom Brodu, Hrvatska, 1. mjesto na Internacionalnom takmičenju u Tivtu, Crna Gora, 4. mjesto na jednom od najprestižnijih harmonikačkih takmičenja u Castelfidardu, Italija i sada 3. mjesto na Svjetskom trofeju harmonike u Portugalu.

Ono što je bitno je da je ovaj trio naišao i na podršku, kako drugih kolega, tako i profesora. „Tokom zajedničkog druženja, brojnih proba i nastupa, uočili smo da smo dobar tim, te smo svemu ovome pristupili ozbiljnije i profesionalnije. Prije našeg prvog takmičenja birali smo ime koje bi bilo upečatljivo, zanimljivo i ujedno opisivalo nas i naš karakter. Podrška i komentari koje dobijamo od strane kolega, prijatelja, poznanika i profesora svakako da su nam podsticaj i motivacija za dalji rad i uspjehe“, kaže Danijel.

Asmira smo pitali kako su tekle pripreme za takmičenje te kakav je osjećaj bio učestvovati i predstavljati svoju državu na jednom ovakvom takmičenju, na što nam je rekao:

„Za sva takmičenja na kojima smo učestvovali do sada uložili smo mnogo truda i rada zajedno sa našom profesoricom, međutim za takmičenje ovog kalibra pripreme su trajale mnogo duže i bilo je potrebno uložiti dodatni napor da sve bude odrađeno do najsitnijih detalja. Za nas je sama pomisao da predstavljamo našu državu na najprestižnijem svjetskom takmičenju bila velika satisfakcija i od samog početka smo se trudili da damo sve od sebe da se predstavimo u najboljem izdanju.“

Zanimalo nas je i kakvi su njihovi planovi za budućnost te šta ovaj uspjeh predstavlja za njih, da li misle da će im poslužiti kao neki vid odskočne daske i otvoriti mnoga vrata u ovom polju, ne samo kod nas nego i u Evropi i svijetu.

„Planovi za budućnost su ti da nastavimo i dalje da radimo, koncentriramo se i takmičimo. Svako od nas ima zapažene rezultate i kao solisti. Mislim da će nam takmičenja ovog tipa mnogo pomoći da budemo prepoznati širom svijeta kao harmonikaška škola iz Bosne i Hercegovine, da ćemo dobijati pozive za koncerte na raznim festivalima, što je i san svakog muzičara. Sljedeće godine Svjetski trofej će biti održan u Beijingu, Kina i imamo u planu, ukoliko budemo u mogućnosti, da odemo i pokušamo ostvariti još bolji uspjeh. Nešto sto još moramo reći je to da je ove godine prvi put predstavnike Bosne i Hercegovine na Svjetskom trofeju birala Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i da je to za harmonikaški odsjek akademije veoma bitno. Među članovima žirija je bila i naša prof. dr. Belma Šarančić-Nahodović“, kaže nam Azmir.

Tekst: Almedina Smajlović

(Visited 403 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments