Upoznajte Bosanca koji je nakon 15 godina napustio Google

14 nov

Jedan od najuspješnijih Bosanaca i Hercegovaca, koji godinama djeluje na internacionalnoj sceni, inženjer Dževad Trumić, održano je online predavanje na Youtube kanalu Fondacije budućnosti u BiH, piše Buka.

Tema Dževadovog predavanja je “Site Reliability Engineering“ (SRE), poseban pokret nastao od strane Google-a 2003. godine. Dževad se nakon 15 godina provedenih u Google-u zaposlio u Goldman Sachs-u, jednoj od najvećih investicijskih banaka na svijetu. Povodom predstojećeg intervjua odlučili smo da porazgovaramo s Dževadom.

Studenti će u predstojećem webinaru BH Futures Fondacije steći jedinstven uvid u temu sa kojom se do sada možda nisu imali priliku upoznati.

Možete li nam reći nešto više o temi? Šta da očekujemo?

Iako “Site Realibility Engineering“ (SRE) generalno nije predmet koji se izučava na fakultetima, svoje osnove ima u kompjuterskim naukama i matematici. SRE je još uvijek relativno nova disciplina u industriji, te organizacije nastoje njegove različite aspekte integrisati u radnom mjestu. Ja ću pružiti uvid u to kako smo to postigli u Goldman Sachs.

Možete li nam pojednostaviti Site Realibility Engineering, tj. SRE?

Da citiram osnivača SRE-a, Benjamin Treynor Sloss-a: „SRE se dešava kada tražiš od softverskog inžinjera da dizajnira operativnu funkciju.“ SRE se fokusira na primjenu principa softverskog inžinjerstva da bi se riješili tradicionalni operativni problemi koji mogu nastati ukoliko se radi o vođenju velikih servisa u proizvodnji. Zbog ovoga se velika pažnja posvećuje automatizaciji. Zapravo, SRE inžinjeri nastoje da automatizuju vlastiti posao svakih 18 mjeseci.

Kako izgleda dan u životu jednog SRE inžinjera?

Primarni cilj SRE inžinjera jeste da izrazi proizvodne/poslovne zahtjeve preko SLO-a (Service Level Objectives), te da u suradnji sa developerskim timom izgradi najekonomičniji sistem koji će ispuniti te zahtjeve. Iako ne postoji tipičan dan za SRE inžinjera, možete očekivati od njega da dizajnira sisteme, često u suradnji sa ostalim timovima, radi na automatizaciji, poboljšava nadzor sistema, pregledava incidente koje prethode proizvodnji i izvlači zaključke za ubuduće, da se ne bi ponavljale iste greške, te pruža savjete našim partnerima i drugim strankama.

S obzirom da ste provodili vrijeme i u Google-u, te u Goldman Sachs-u, po Vašem mišljenju koje su to ključne kvalitete da bi se osigurao uspjeh velike organizacije?

Organizacije primarno traže ljude koji znaju kako riješiti problem. Kada počinjete, više ćete se fokusirati na osnove koje ste stekli tokom obrazovanja. Uz više iskustva, naučit ćete kako da te principe primijenite u radu. Kako napredujete, izgradnja veza i stvaranje konsenzusa sa drugim inteligentnim ljudima je od ključnog značaja. Objektivnost je ključna za svaku veću organizaciju, stoga je važno da se rasprave centralizuju oko konkrenih podataka.

Šta je predstavljalo značajnu prepreku u Vašoj karijeri? Kako ste je prevazišli?

Dešavaju se razne prepreke tokom karijere u životu svakog čovjeka, ali ja bih istakao rješavanje konflikata na radnom mjestu kao jednu od većih prepreka koji će svako od nas iskusiti. Zbog toga što je svaki konflikt nemoguće izbjeći, potrebno je naučiti kako se nositi sa njima. Stvari koje meni kontinuirano pomažu kada je riječ o tome, jesu saosjećajnost, pronalaženje zajedničke osnove i objektivnost. U praksi to podrazumijeva pronalaženje vremena da se shvati perspektiva druge osobe, poravnavanje vaših ciljeva i njihovih, te pronalazak načina usmjerenog na podatke koji će omogućiti postizanje tih ciljeva zajedno.

Šta biste rekli mlađem sebi? Koja je Vaša poruka onome koji je na početku svoje karijere?

Moj glavni savjet jeste da planirate dugoročno. Biće mnogo puta da se u toku svoje karijere osjećate kao da su svi oko vas pametniji, vaši projekti će doživiti propast zbog raznih razloga ili ćete primijetiti da drugi napreduju u svojoj karijeri puno brže nego vi. Od ključnog je značaja da se ne fokusirate puno na kratkotrajne rezultate. Karijere su dugoročne. Dešavat će se puno uspona i padova. Svaka uspješna osoba koju poznajem je imala puno više padova nego uspjeha u svom životu. Važna stvar je da učite iz grešaka, bilo da su one vaše ili od drugih ljudi.

tuzlanski.ba

(Visited 192 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments