Umjetna inteligencija će u svemu biti pametnija od ljudi?

9 jun
Umjetna inteligencija (AI) doživljava izuzetno brz razvoj posljednjih godina, a već se ulažu i znatna novčana sredstva u izgradnju računalnih centara za AI modele.

Na ovu temu svoj osvrt napisao je Nenad Bakić, poznati hrvatski matematičar, poduzetnik, investitor i kroničar gospodarskih kretanja.

Bakić navodi kako su već u izgradnji računalni centri za AI modele vrijedni desetke milijardi dolara, a “priča se da je i jedan od 100 (Microsoft + OpenAI).”

Relevantne procjene govore da će do 2027.-2028. modeli biti 10.000-100.000 sposobniji od GPT-4, puno pametniji od svih ljudi u svemu. Zamislite trenutak kad AI bude pametniji od svih inženjera i znanstvenika i počne tisućama puta brže unaprijeđivati sam sebe.

Zamislite da je netko pametniji od vas koliko ste vi od svog psa. Da je toliko pametan da nemate nikakve šanse shvatiti koliko je pametan (kao što vaš pas ne može shvatiti što znači ići u Pariz vidjeti Mona Lisu i kako se to postiže, što je vlak i kako radi i kako se proizvodi i što je Mona Lisa….). I da je puno takvih koji surađuju, kazao je Bakić, te svoj osvrt zaključio kratkom porukom: Svijet će se mijenjati brže nego ikada.

-jabuka.tv

(Visited 18 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments