TripAdvisor preporučuje: Koja mjesta u BiH strani turisti najčešće posjećuju

10 jul

TripAdvisor, internacionalni turistički internet portal koji mjesečno posjećuje stotine miliona korisnika s preporukama za ‘svjetske putnike’, i ove godine je napravio zbirku najatraktivnijih i najposjećenijih destinacija u Bosni i Hercegovini, na osnovu iskustava i ocjena svojih korisnika.

Nije iznenađujuće da se na prvom mjestu smjestio Stari most u Mostaru – građevina pod zaštitom UNESCO-a, koja nerijetko puni redove članaka stranih medija.

“Historijski most s originalnim stepeništem iz 1500. godine, koji spaja dva živopisna kulturna središta, pruža panoramski pogled na znamenitu prošlost. Pogledajte i lokalne skakače kako prkose rijeci ispod mosta”, navodi se u kratkom opisu zaštitnog znaka grada na Neretvi.

Slijede slapovi Kravice, na jugu zemlje, za koje se ističe da su “prirodna oaza” i da su smješteni usred bujne vegetacije, pružajući spokojnu pozadinu za plivače i oni koji se odluče vrijeme na ovom mjestu provesti odmarajući se.

Brojni komentari posjetitelja govore o jedinstvenom iskustvu boravka na ovom hercegovačkom biseru.

Na trećem mjestu najprimamljivijih turističkih atrakcija smjestila se sarajevska Baščaršija.

“Historijska četvrt s mješavinom Osmanske i Austro-Ugarske arhitekture, opasana tradicionalnim prodavnicama, raznovrsnim restoranima i kulturnim znamenitostima”, navodi se u opisu.

Na listi top destinacija slijede dva ratna muzeja, što svjedoči o interesu posjetitelja naše zemlje za blisku prošlost Bosne i Hercegovine.

Prvi je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995., koji je smješten u glavnom bh. gradu.

“Muzej posvećen bh. ratu, koji predstavlja lične priče preživjelih i artefakte iz rata 1992-1995. Razmislite o uticaju rata kroz bolne izložbe”, predlaže TripAdvisor.

Slijedi sarajevski Tunel spasa, legendarna ratna konstrukcija, koja je značila život za Sarajlije tokom proteklog rata.

Jedan od korisnika kazao je kako je lokacija “definitivno vrijedna posjete”.

A onda nas put vodi na krajnji sjeverozapad zemlje do Nacionalnog parka Una, jednog od četiri u cijeloj zemlji.

Uz impozantne fotografije Štrbačkog buka, korisnici su posjet ovoj destinaciji opisali kao “nevjerovatno iskustvo”, “prelijepu priroda, s čistom vodom, neobuzdanim krajolicima”, a neki su proveli i nezaboravan dan na raftingu smaragdnom ljepoticom Unom.

Još jedan muzej ratne prošlosti smjestio se u top 10 destinacija u Bosni i Hercegovini, prema turističkom portalu TripAdvisor, a to je Galerija 11/07/95, koja “vodi zapis o bh. ratu kroz potresne fotografije, dokumentarce i svjedočenja preživjelih, pružajući dubok, emotivni uvid u blisku prošlost ove zemlje”.

Stara jezgra grada Mostara joše jednom se našla na ovoj list, ovaj put u širem obliku, gdje osim Starog mosta posjetiteljima se preporučuje da obiđu historijsko središte grada koji uključuje i ratni muzej, zanatske dućane, lokalne restorane, sve s prizvukom bolne historije.

Još jedan hercegovački biser smjestio se u najatraktivnijim destinacijama naše zemlje – Blagajska tekija koja se smjestila uz impresivni izvor rijeke Bune.

“Historijski derviški manastir smješten u umirujućoj dolini s krstarenjem čamcima niz rijeku Bunu i vodiče. Uživajte u spokojnom okruženju i večerajte u jednom od restorana na obali rijeke”, navodi se u preporuci uz brojne pozitivne komentare.

Na kraju su se smjestile dvije sarajevske znamenitosti – simboli glavnog grada – Sarajevska vijećnica i Olimpijska bob staza na Trebeviću.

“Historijska ceremonijalna dvorana i muzej s arhitekturom Maurskog preporoda, tematskih izložbi, i bolne historije, i uz naglaske ručno bojanog krova od stakla”, slikovito je opisan enterijer i eksterijer sarajevske Vijećnice.

Trebevićka bob staza istaknuta je kao ostavština Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, zaštićena u šumi, s uzorcima urbane umjetnosti i historije, koja je popularna među planinarima i biciklistima.

/akta.ba/

(Visited 28 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments