Trikovi pomoću kojih ćete snimiti video poput profesionalca

26 feb

Evo malih trikova kako da i vi svojim mobitelom snimate videa koji će izgledati kao da ih je snimio profesionalac.

Razvoj moderne tehnologije omogućio nam je da moćne kamere i fotoaparate sada stalno imamo nadohvat ruke, u džepu ili torbi. Umjesto glomaznih kamera danas je dovoljno imati smartphone kako biste zabilježili sve uspomene ili kreirali zabavni sadržaj za društvene mreže.

Očistite leću vaše kamere

Je li vam se ikad dogodilo da snimite video i tek naknadno primijetite da je mutan ili je na jednom dijelu iritantna crna točkica? Kako se to ne bi dogodilo, uvijek prije snimanja provjerite je li leća fotoaparata čista. Možete je obrisati maramicom ili jednostavno puhnite u kameru i prebrišite je majicom. Tako ćete ukloniti zrnca prašine ili otiske prstiju i vaša videosnimka bit će besprijekorna.

Primijenite poznato pravilo trećine

Kod kadriranja primijenite poznato pravilo trećine. Kadar zamišljeno podijelite dvjema vodoravnim i dvjema okomitim crtama tako da dobijete mrežu od devet jednakih kvadratića. Osobu ili objekt snimanja smjestite uz lijevu ili desnu okomitu crtu ili na sjecište linija. Ultra širokokutna cine-kamera omogućava vam da u kadar uhvatite više zanimljivih detalja i da videozapise snimite u kinematografskom stilu. Tu je i širokokutna kamera koja se automatski aktivira kada snimate grupna videa i fotografije u selfie načinu. Više se ne morate brinuti da će netko ostati odsječen, a uz širokokutnu selfie kameru, selfie štap definitivno možete ostaviti doma.

Obratite pažnju na osvjetljenje

Prilikom snimanja osvijestite gdje vam se nalazi glavni izvor svjetlosti. Ako na to ne pazite, na snimkama ćete vjerojatno imati nepoželjne sjene ili bljeskove. Kako biste to izbjegli, snimajte na dobro osvijetljenim mjestima, no kameru nemojte izravno usmjeravati prema jakom izvoru svjetla. Neki mobiteli pružaju mogućnost automatske kontrole ekspozicije, čak i kada snimate u ekstremnim kontrastima osvjetljenja.

Prilagodite ugao snimanja

Vi ste na neki način režiser svojih videozapisa i ovdje možete biti potpuno kreativni. Prije snimanja zapitajte se iz kojeg kuta želite prikazati scenu. Je li to iz ravnine očiju ili ćete se ipak malo spustiti, primjerice, prilikom snimanja djece ili kućnih ljubimaca. Kada želite snimiti svoju reakciju na neku priču, snimat ćete u selfie načinu, a stražnjom kamerom snimat ćete ako želite objektivniju točku gledišta. No više se ne morate zaustaviti na samo jednom kutu snimanja.

/izdvojeno.ba/

(Visited 151 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments